Gradonačelnik Londona zabranio reklame s golim tijelima koje mogu loše utjecati na samopouzdanje

Već sljedećeg mjeseca korisnici javnog prijevoza diljem Londona neće morati gledati reklame s mršavim djevojkama u kupaćim kostimima koje bi ih mogle dovesti do manjka samopouzdanja. Iz ureda gradonačelnika priopćeno je kako će biti zabranjeno 12 000 reklama koje se nalaze na stajalištima autobusa, metroa ili tramvaja.

Sadiq Khan zabranio reklame koje mogu izazvati nesigurnost kod mladih osoba

Novoizabrani gradonačelnik Londona Sadiq Khan navodi kako isticanje nerealnih slika o ljudskom tijelu može izazvati nesigurnost kod mladih osoba zbog fizičkog izgleda.

“Kao otac dviju tinejdžerica, vrlo sam zabrinut zbog ovakve vrste oglašavanja koja može utjecati na ljude, osobito žene, da se srame svoga tijela“ piše u priopćenju.

Ovaj potez je samo nastavak na kampanju koja je prije nekoliko mjeseci podigla veliku prašinu u medijima kada je u metrou objavljena reklama sa sloganom “Je li je vaše tijelo spremno za plažu?“. Na reklami se nalazila australska manekenka Renee Somerfield, odjevena u žuti kupaći kostim. Reklamama inače upravlja jedna od najprofitabilnijih agencija u svijetu Transport for London (TFL).

Danas su žene u reklamama često prikazane kao mršave i mlade djevojke, najčešće su to slavne osobe, zbog čega se žene trude što više približiti tom standardu ljepote. I dok se na televiziji, u tisku ili online medijima takve reklame mogu jednostavno ugasiti ili prebaciti na drugu stranicu, reklame diljem grada je teže ignorirati. Stoga iz ureda gradonačelnika navode kako je njihova dužnost osigurati ljudima da se ne osjećaju neugodno u svom tijelu.

Ova odluka, koja je ujedno i jedna od prvih velikih poteza gradonačelnika, izazvala je veliku raspravu na društvenim mrežama. Iako neki podržavaju zabranu, mnogi se s time ne slažu jer mnogi smatraju kako ovaj potez ima vjerske razloge. Naime,  Sadiq Khan je prvi musliman koji je postao gradonačelnik u gradu u kojem prevladava pretežito anglikanska vjera.

„Vjerojatno bi bila dobra ideja zabraniti brzu hranu, štetna gazirana pića kao i reklame alkoholnih pića. To su stvari koje uzrokuju debljinu i pretilost koje vi nazivate ‘osjećajem neugodnosti u svom tijelu'”, samo je jedan od brojnih negativnih komentara.

Foto: Steve Eason- Flickr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...