IBM Global Women in Supply chain dan: Što nas čini snažnima?

Tvrtka IBM Hrvatska obilježila je drugi po redu Global Women In Supply Chain dan organiziravši panel diskusiju na temu „Što nas čini snažnima“. Event je organiziran za žene iz IBM Hrvatske, IBM Srbije i IBM Slovenije. Podršku eventu su dali i muški članovi IBM uprave koji su sa svojim komentarima i iskustvima podržali ovu inicijativu i podijelili svoja mišljenja o položaju i uspjehu žena unutar IBM-a te na tržištu Hrvatske, Slovenije i Srbije.

IBM Global Women in Supply chain dan

ibm global women in supply chain dan
S lijeva na desno: Ivana Matić Women in Adria, Nikolina Radić Addeco, Vedrana Miholić Croz, Slavica Klapčić Katapult, Mirela Senica IBM

IBM Global Women in Supply Chain dan se organizira u cijelom svijetu gdje je IBM prisutan, cilj eventa je networking, razmjena iskustava i znanja. Panel diskusiju je vodila Mirela Senica, organizatorica Global Women ISC dana. U diskusiji i razmjeni iskustava su sudjelovale četiri uspješne žene iz mreže IBM-ovih poslovnih partnera, koje su govorile o svojim poslovnim izazovima, postignućima, poteškoćama, ali i mudrostima koje su putem stekle.

Žene je još uvijek teško privući u IT branšu

Gošće, Nikolina Radić, Key Account Manager iz tvrtke Adecco Hrvatska, Ivana Matić, vlasnica Women in Adria, Slavica Olujić Klapčić, vlasnica agencije Katapult  i Vedrana Miholić, direktorica prodaje u Crozu, složile su se oko specifičnog položaja žena u današnjem poslovnom svijetu, koje nerijetko obavljaju više dužnosti, poslovne i roditeljske. Situacija u regiji je daleko bolja nego na Zapadu, smatraju, jer su naše majke većinom bile zaposlene i tako nam pružale primjer, a mi također imamo i porodiljni dopust kakav većina žena na Zapadu nema.

ibm global women in supply chain dan 1
Vedrana Miholić

No, zašto je u nekim branšama ipak više muškaraca nego žena, pogotovo na ključnim pozicijama i kako se kriza koja i dalje potresa naše gospodarstvo odrazila na trendove zapošljavanja?

Tako je u IT industriji pravi deficit, prvenstveno radnika,  a samim time i žena, ističe Vedrana Miholić iz Croza.

“Ljudi imaju sve manje interesa da završe odgovarajuće fakultete. Žene ukoliko čak i završe odgovarajući, ne usavršavaju se dalje u branši i ne pokazuju interes za ovaj posao. S obzirom da je u tvrtki 10 posto žena od ukupnog broja zaposlenika, teško je očekivati da ih bude velik broj i na ključnim pozicijama“ – pojasnila je Vedrana.

Samopromocija je bitna na razgovoru za posao

Usto, prilikom zapošljavanja na određeno radno mjesto, veliku ulogu igra znanje samopromocije i samoprezentacije, smatra  Nikolina Radić iz Adecca.

„Žene su po tom pitanju puno skromnije  i imaju manja očekivanja od muškaraca. Ne znaju dovoljno dobro pokazati svoje sposobnosti i znanje i istaknuti svoje prednosti. Ako muškarac na razgovoru za posao kaže nešto netočno ili besmisleno, on i dalje ostane ustrajano braniti svoje mišljenje. Žene su tu manje proaktivne i povuku se što zna odbiti potencijalnog poslodavca“, pojasnila je Nikolina.

ibm global women in supply chain 2
Nikolina Radić

Također, zanimljiva je činjenica da osim što neće slijepo braniti svoje mišljenje, žena će također u situaciji kad aje teško naći zaposlenje lakše prihvatiti posao niže stručne spreme nego što ju posjeduje i prije će od muškarca pristati raditi posao za koji je prekvalificirana.

No, da žena ipak može uspjeti unatoč izazovima krize i od nule stvoriti uspješan posao, dokazuje Ivana Matić, vlasnica Women in Adria.

Na početku je dobro imati mentora

Iako je i sama ostala bez posla nakon godina rada i usavršavanja, Ivana je danas vlasnica jedinstvenog portala koji prati sve relevantne događaje žena u regiji. Bilo je izazovno, ali kaže, uspjela je iako nije imala od koga čuti korisne savjete niti mentora koji bi ju naučio kako i što.

“Sretan je onaj koji u današnje vrijeme može imati mentora i sponzora jer je to idealna situacija. Mentor će vas podučiti, a sponzor otvoriti neka vrata i progurati vas. Kada se osvrnem na svoje početke, žao mi je što nisam imala neku takvu osobu. Ženama je i tako već dovoljno teško u poslovnom svijetu jer im se ne daje dovoljno mogućnosti da pokažu svoje potencijale“, ispričala je Ivana koja priprema mentoring program za poduzetnice i korporativne žene.

Osim mentora, zaključak je da treba biti otvoren i prema metodi „reverse mentoring“, to jest mogućnosti da se puno toga novoga nauči i od osobe koju podučavate.

ibm global women in supply chain 3
Slavica Olujić Klapčić

Što žene osnaži tijekom njihove karijere?

Ali, što ove četiri poslovne žene i majke čini jačima i što je ono najbitnije što su naučile kroz svoj poslovni put?

Slavica je odmah istaknula kako ju je znatno ojačalo iskustvo življenja u inozemstvu, ali i samo majčinstvo. Ivani je snagu dao uspjeh prilikom izlaska iz njezine zone ugode, kada je postigla nešto preuzevši rizik i kada je naučila upiti loša iskustva te zatim krenuti dalje. Vedrana je pak naučila da u poslu treba imati visoko razvijen osjećaj samosvijesti i realna očekivanja. Također, treba jednostavno uživati u cijelom životnom putovanju. Nikolina pak poručuje da je bitno smiriti se jer se većina pogrešaka da ispraviti, a odlazak na pauzu od pola sata bez mobitela uz sebe pročišćava um i daje snagu za nastavak posla.

Foto: IBM

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...