Završi srednju, fakultet, zaposli se za stalno. Jedini ispravan karijerni put?

Sigurna sam da je svima dobro poznat onaj ‘tradicionalni’ karijerni put – završi osnovnu i srednju školu, upiši fakultet, zaposli se, pričekaj ugovor za stalno i sve do mirovine ostani na poziciji za koju si se školovao. No važi li taj ‘tradicionalni’ put i danas? U svijetu koji se brzo mijenja pojavili su se i neki drugi oblici karijere, odnosno možemo reći da ona vremena, kada su naši roditelji, bake i djedovi slijedili linearnu putanju, ostajući u jednoj tvrtki ili na jednom polju cijeli svoj radni vijek, polako odlaze u povijest. Sve više do izražaja dolazi drugačiji pogled na karijeru koji nazivamo „Career ownership“.

U ovom članku pobliže je objašnjen koncept vlasništva nad karijerom i njegove prednosti. Ponuđene su konkretne smjernice o tome kako svatko od nas može učinkovito i sretno upravljati svojom karijerom.

Razumijevanje vlasništva nad karijerom

Prije nego zaronimo u temu, važno je definirati i razumjeti pojam „Career ownership“. Ono uključuje prepoznavanje da je svatko za sebe glavni arhitekt svog profesionalnog života. To znači prihvaćanje odgovornosti za sve svoje izbore, aktivno traženje prilika za rast i donošenje svjesnih i namjernih odluka u skladu s  osobnim ciljevima i vrijednostima.

Još preciznije, vlasništvo nad karijerom potiče nas da sami oblikujemo našu karijeru bez obzira na vanjske okolnosti. Vanjske okolnosti su, primjerice, užasan školski sistem, loše stanje u državi, nekvalitetni poslodavci…

Career ownership omogućuje da ne budemo pasivni promatrači i uz jadikovanje prihvaćamo „stvarnost“ kakva je, nego da ju proaktivno kreiramo onako kako mi to želimo.


Pročitajte više: Kako postaviti granice kad započinjete novi posao? Naučite se reći ne!


Karijerni put: prednosti vlasništva nad karijerom

Vjerujem da preuzimanje odgovornosti za karijeru ne podrazumijeva nedostatke, nego samo benefite, a u nastavku su izdvojene one najznačajnije:

Povećano zadovoljstvo poslom

Kada preuzmeš vlasništvo nad svojom karijerom, imaš slobodu baviti se poslom koji je u skladu s tvojim strastima i interesima. Ovo usklađivanje dovodi do većeg osjećaja ispunjenosti i zadovoljstva u profesionalnom životu.

Fleksibilnost i prilagodljivost

Prihvaćanje vlasništva nad karijerom omogućuje prilagodbu promjenama na tržištu rada i istraživanje različitih mogućnosti. Možeš se kretati između različitih industrija, prihvaćati nove tehnologije ili se čak baviti i poduzetničkim pothvatima, što daje agilnost za snalaženje u radnom okruženju koje se stalno razvija.

Kontinuirano učenje i rast

Preuzimanjem odgovornosti za svoju karijeru prepoznaješ da je učenje cjeloživotni proces. Aktivno tražiš nove vještine i obrazovne prilike kako bi ostala relevantna i poboljšala svoju tržišnu vrijednost.

Osim navedenog, prihvaćanjem kontrole nad karijerom stječeš autonomiju. Možeš donositi odluke koje su u skladu s tvojim vrijednostima, pregovarati o boljim uvjetima i stvoriti ravnotežu između poslovnog i privatnog života koja odgovara tvojim potrebama.


Pročitajte više: Savjeti za karijeru koje ne trebate slušati!


Kako preuzeti vlasništvo nad vlastitom karijerom

Sada kada znate što je i koliko je koristan career ownership, u nastavku pogledajte konkretne korake kako preuzeti vlasništvo nad svojom karijerom i sami kreirati svoj karijerni put.

Samorefleksija

Za početak je važno razumjeti svoje strasti, snage i vrijednosti. Razmisli o svojim ciljevima i težnjama, s obzirom na ono što te uistinu pokreće i ispunjava. Ova samosvijest poslužit će kao temelj za donošenje informiranih odluka o tvojoj karijeri važnih za karijerni put.

Postavi jasne ciljeve

Postavi kratkoročne i dugoročne ciljeve u karijeri koji su specifični, mjerljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski ograničeni (SMART ciljevi). Ovi ciljevi pružit će ti osjećaj smjera i pomoći da ostaneš usredotočena na svoj odabrani put.

Traži prilike za rast

Aktivno traži prilike za proširenje svojih vještina i znanja. To može uključivati ​​pohađanje radionica, konferencija, daljnje obrazovanje ili preuzimanje izazovnih projekata unutar tvoje trenutne pozicije. Budi znatiželja i neprestano se razvijaj kako bi ostala konkurentna u svom području ili otkrila svoje nove interese.


Pročitajte više: Kako isposlovati unaprjeđenje dok tvrtka dijeli otkaze?


Izgradi profesionalnu mrežu

Njeguj odnose s profesionalcima u svom i drugim područjima od tvog interesa. Umrežavanje može otvoriti vrata novim prilikama, pružiti mentorstvo i informirati te o trendovima u industriji. Uključi se u online zajednice, posjećuj događaje unutar i van industrije te iskoristiti platforme društvenih medija za povezivanje s pojedincima koji isto ili slično razmišljaju.

Prihvati promjene i prilagodljivost

Budi otvorena za promjene i prihvaćaj nove izazove. Svijet rada neprestano se razvija, a prilagodljivost i fleksibilnost omogućit će ti da iskoristiš postojeće prilike ili pak sama kreiraš nove, zasad „nepostojeće“ opcije. 

Preuzmi proračunate rizike

Ne boj se izaći iz svoje zone komfora i preuzeti rizike koji su u skladu s tvojim ciljevima u karijeri. Bilo da se radi o promaknuću, pokretanju vlastitog posla ili prelasku u novu industriju, proračunati rizici mogu dovesti do značajnih nagrada. Niti jedna uspješna osoba nije dobila mapu do uspjeha, nego je na tom putu poduzela puno rizika te uz mnogobrojne greške i neuspjehe, ipak stigla do svog odredišta, tj. uspjeha. 

Vlasništvo nad karijerom znači preuzimanje kontrole nad svojom profesionalnom sudbinom i prihvaćanje odgovornosti za rezultate koji dolaze s tim. Usvajanjem ovog načina razmišljanja svatko za sebe postaje pokretač vlastitog uspjeha, neprestano se razvijajući, učeći i prilagođavajući se promjenjivom svijetu rada. Podsjećam te da karijera obuhvaća velik dio naših života i utječe na sve ostale segmente, pa se preuzimanje moći u vlastite  ruke čini kao fantastičan alat da otključaš svoje potencijale, bezbrojne mogućnosti i kvalitetno vladaš svojom karijerom.

Autorica: Sarah Trajković, Moja sretna karijera

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -