8 fraza koje morate izbjegavati u životopisu

Svaki savjet kod traženja posla na tržištu rada na kojem nedostaje radnih mjesta je dobrodošao jer je konkurencija velika. Mnogi poslodavci moraju, na temelju životopisa ili molbe za posao, procijeniti koji su kandidat ili kandidatkinja pravi za radno mjesto koje nude.

Fraze koje treba izbjegavati kod pisanja životopisa

Kada pišemo životopis ili molbu za posao, svi imamo određene riječi ili fraze koje koristimo kako bismo popunili praznine u životopisu, a te riječi i fraze su upravo one koji mnogi drugi koriste. CareerBliss preporučuje koje bismo fraze trebali izbjegavati kod pisanja životopisa.

Preporuke dostupne na zahtjev

Prva fraza koju trebate izbjegavati je upravo ova. U današnjem svijetu se većina komunikacije obavlja online, pa tako i slanje životopisa i molbi za posao. Ako već životopis šaljete putem e-maila, pošaljite i preporuku prijašnjeg poslodavca – naravno, ako je imate. Ali i kod prijava koje je potrebno poslati poštom, možete ispisati preporuku i poslati s ostalim dokumentima. Tako će potencijalni poslodavac odmah vidjeti vaše preporuke, a saznanje da ste bili odlični u svom poslu vam možda donese i novi.

Usmjerena na detalje

Uvijek je dobro biti usmjerena na detaljne stvari, no kod većine radnih mjesta ovakva se informacija podrazumijeva sama po sebi. Uostalom, svaki posao ima svojevrsne detalje na koje bi zaposlenik trebao paziti.

Tražim posao/karijeru/poziciju

Kada šaljete otvorene molbe u tvrtku, informacija o tome što tražite – koju vrste posla i odgovornosti – dobro dođe, no kod javljanja na otvorene natječaje poslodavac je vjerojatno već naveo što točno traži, tako da je ponavljanje onoga što je poslodavac rekao suvišno.

Timski igrač

Osim ako se ne prijavljujete za radno mjesto gdje ćete raditi sami – kao radnik na traci u proizvodnji – morate biti timski igrač. Čak i ako se prijavljujete na neku vodeću poziciju, opet ćete ovisiti o vašem timu, kao i oni o vama. Morate biti timski igrač.

Radna etika

I informacija da posjedujete snažnu radnu etiku je suvišna jer ni jedan poslodavac neće zaposliti radnika koji ju ne posjeduje. A ako ga i zaposli, poslodavac će ubrzo shvatiti da ta osoba zanemaruje svoj posao i odgovornosti i naći će nekoga tko je posjeduje.

Iskusna

Ne morate pisati da ste iskusna u organizaciji, vodstvu ili administrativnim poslovima. To će informacije o prijašnjim radnim mjestima i odgovornostima koje ste imali na tim radnim mjestima pokazati.

Pismene komunikacijske vještine

Ne zahtijevaju sva radna mjesta pisane komunikacijske vještine – ovisi na koji se posao prijavljujete. A za posao koji ih zahtjeva, kao odnosi s javnošću ili novinarstvo, podrazumijevaju se same po sebi.

Usmjerena na rezultate

Biti usmjeren na konačan rezultat je dobro, ali kad vidite samo cilj svoga rada možda nećete  vidjeti  što se još događa s kompanijom ili timom s kojima radite. Uostalom, ako ste usmjereni na određeni rezultat, druge dobre prilike bi vam mogle promaći. Kod pisanja životopisa izostavite ovu frazu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

  1. Thanks for sharing the valuable information, very helpful indeed. Keep on writing the similar articles. waiting for your next articles.I am looking for this type of articles from many days, found your website recently. i had bookmarked your blog for regular updates.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -