Evo kako odgovoriti na pitanje „Recite nam nešto o sebi“

Prvo pitanje na razgovoru za posao je najčešće „Recite nam nešto  o sebi“. Iako izgleda kao vrlo jednostavno pitanje, no mnogima upravo to predstavlja problem jer ne znaju odakle krenuti, koliko se detaljno trebaju predstaviti, trebaju li govoriti više o poslovnim ili privatnim stvarima, ponavljati činjenice iz životopisa ili ispričati nešto drugo…

Kako odgovoriti na prvo pitanje na razgovoru za posao?

Ponekad od prevelike želje da dobijemo posao, „izgorimo“. Stoga CEO i osnivačica portala The Muse Kathryn Minshew donosi jednostavnu formulu kako odgovoriti na to pitanje.

Formula sadašnjost-prošlost-budućnost koju predlaže govori da trebate krenuti s onim gdje ste sada, nakon toga vratite se u prošlost kako biste opisali svoja iskustva i vještine koje ste stekli, a završite s budućnošću, odnosno zašto biste željeli taj posao.

Dakle, umjesto prepričavanja cijele vaše životne priče ili prolaženja svakog dijela vašeg životopisa, iskoristite ovu formulu, a ukoliko vam nije jasno kako da to formulirate, evo i primjer:

„Trenutno radim kao izvršni direktor u tvrtki Smith, gdje sam zadužena za naše najbolje klijente. Prije toga bila sam zaposlena u agenciji gdje smo radili na tri različita nacionalna branda za zdravstvenu skrb. I premda sam bila zadovoljna svojim poslom, voljela bih raditi u tvrtki s specifičnijom zdravstvenom skrbi, i zato sam sretna što sam dobila priliku predstaviti se kompaniji Metro Health Center.“

Upamtite kako je važno da se u predstavljanju usredotočite na vaše vještine i iskustva koji će biti relevantni za radno mjesto na koje se prijavljujete. I nemojte se bojati, već se opustite. Ponekad je ovo pitanje i postavljeno kako biste probili red i za opuštanje kako bi razgovor i vama i potencijalnom poslodavcu bio ugodniji. A umjesto klasičnog odgovaranja na pitanja, možete i ispričati vašu priču. Budite jasni i pričajte sa strašću.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -