Što da je kraljevska beba curica?

Jučer je na svijet došla kraljevska beba. Kate Middleton je rodila sina nasljednika krune.  A što bi se desilo da je kraljevska beba curica?

Jednakost spolova kraljevskih beba

U kraljevstvu zemalja Commonwealtha na čelu s kraljicom Elizabethom, kao i većini drugih ranije, donedavno je vrijedilo pravilo da samo sin nasljeđuje krunu. Ona je došla na prijestolje samo zbog toga što njen otac za života nije imao sinova. Ženska djeca su bile nasljednice krune samo ako  ne bi dobile brata. U tom slučaju automatski su gubile mogućnost da dođu na prijestolje čak i ako su bile mnogo starije.

Kraljevske bebe ipak postaju jednake

kraljevska beba
Princeza Viktorija

U posljednjih nekoliko desetljeća, neka kraljevstva su promijenila to pravilo, tako da danas na prijestolje može doći i kćerka ako je prva rođena. U budućnosti ćemo imali nekoliko kraljica: princeze Viktorija iz Švedske, Catharina-Amalia iz Nizozemske i Elizabeta iz Belgije su najstarija djeca svojih očeva kraljeva, te stoga i nasljednice.

Viktorija je rođena 1977 i postala je nasljednica tek 1980 jer je tek 1980 promijenjen švedski zakon o nasljeđivanju krune. Njen mlađi brat, rođen 1980 je tako nekoliko mjeseci bio punopravni nasljednik a do njegovog rođenja ona je bila “nasljednica u nuždi”.

Promjene u kraljevstvu kraljice Elizabete počinju tek 2011, kada se  počelo pričati o tome da bi i ženska djeca trebala imati pravo na krunu prema redoslijedu rođenja. Međutim, do danas su tek tri zemlje Commonwealtha, od njih petnaest, donijele zakone prema kojima ženska djeca imaju pravo na krunu prema redoslijedu rođenja.

Kako sada stvari stoje u Engleskoj, da je kraljevska beba bila curica, teoretski, ne bi mogla biti nasljednica. To bi bilo moguće samo u zemljama koje su usvojile takav zakon. Britanski premijer David Cameron je prije nekoliko dana izjavio da ako Kate, vojvotkinja od Cambridgea, rodi kćerku da će se zakon mijenjati retrogradno kako bi ona dobila pravo na krunu po rođenju.

Takve promjene će biti nužne vjerojatno tek kada najnoviji kraljevski sin, koji je treći po redu za krunu, bude imao djecu.

 

 

Prethodni članakOrmar i kućni ured
Sljedeći članakŽene i obiteljski biznis

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više