Zašto je siječanj najneproduktivniji mjesec i kako to promijeniti

Siječanj je za većinu ljudi najneproduktivniji mjesec. To dokazuju i različite studije, pa tako iz jedne od njih saznajemo da u siječnju u prosjeku obavimo svega  7,2% godišnjih zadataka, dok bi taj postotak trebao iznositi  8,33%, prenosi portal fastcompany.com. Našoj neproduktivnosti itekako pogoduju hladnoća i nedostatak dnevnog svjetla, a kako se boriti protiv omražene „siječanjske depresije“, pisali smo u ovom tekstu.

U nastavku donosimo četiri metode kojima možete podići produktivnost na zadovoljavajuću razinu.

Fokusirajte se na brigu o sebi

Umjesto na to – do listu i sve obaveze koje morate izvršiti, do kraja ovog mjeseca fokusirajte se na sebe i ono što vas čini sretnima i ispunjenijima. To može biti čitanje, gledanje filmova, odlazak na masažu, trening, meditaciju, šetnja prirodom i druge „sitnice“ (koje su ustvari vrlo važne za naše mentalno zdravlje!).

Kada se naš emocionalni „rezervoar“ napuni i kada smo zadovoljni sobom, onda smo i produktivniji“, tvrdi autor spomenutog teksta na fastcompany.com. Isto što vam predlažu različiti tekstovi na internetu,  predlaže i ovaj – riješite se toksičnih odnosa, prenatrpanog rasporeda i ovisnosti o društvenim mrežama.

Odredite prioritete

Neka vam vaši ovogodišnji prioriteti budu kristalno jasni. Morate znati u kojem smjeru idete i prema kojem cilju jer u protivnom nećete daleko dogurati.  Preporuka je limitirati se na tri prioriteta i svakodnevno raditi na njima.

Pripremite se za buduće uspjehe

Ovdje se misli na raščišćavanje radnog i životnog prostora i stvaranje mjesta za nove projekte, zadatke i poslovne prilike. Organizirajte ured, očistite pretrpan sandučić od mailova koji vam više nisu važni,  odgovorite na neodgovorene upite,  organizirajte radni stol… Sve to će vam pomoći da razbistrite um i osjetite nalet pozitivne energije i želju za radom.

Iskoristite neproduktivne dane za učenje novih stvari

Možda vam prvi mjesec(i) nove godine neće biti najproduktivniji i možda ćete se osjećati kao da ste zapeli i ne možete naprijed, ali onda se možete odlučiti za upis na neki željeni tečaj, možete dovršiti započete knjige, usavršiti strani jezik ili učiti online o načinima na koje biste mogli unaprijediti vaš posao.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -