Kako prilagoditi životopis ovisno o sljedećem potezu u karijeri?

Prilagoditi životopis ne znači samo dopuniti informacije i urediti rubrike već i rasporediti te rubrike ovisno o cilju koji ste si postavili.

Kako prilagoditi životopis?

Ništa u životopisu nije strogo zadano i ne postoji samo jedan obrazac. Kao i u svemu što radite u životu, potrebna je prilagodba, a kakva će ona biti ovisi o tome što životopisom planirate postići.

Evo nekoliko načina kako možete prilagoditi svoj životopis i redoslijed rubrika:

1. Standardna forma životopisa (za većinu nas)

Redoslijed rubrika:

 • Sažetak (po želji)
 • Radno iskustvo
 • Profesionalne vještine (po želji)
 • Obrazovanje
 • Vještine i certifikati

Ovako izgleda redoslijed rubrika u većini životopisa. Imate li raznoliko radno iskustvo, rubrika „Sažetak“ na početku životopisa dobro će vam doći kako biste u par rečenica istaknuli ono najvažnije o sebi – jednu ili dvije relevantne radne pozicije (prilagođeno oglasu na koji se prijavljujete), vaše ukupno radno iskustvo u tom području (izraženo u godinama), dvije do tri vaše ključne (meke) vještine, jedan ili dva strana jezika koje odlično znate. Tu možete navesti i svoje najveće postignuće.

Ovaj poredak rubrika je dobar utoliko što i poslodavci uglavnom primaju životopise ovakvog tipa, što znači da već očekuju takav redoslijed rubrika i olakšavate im pregledavanje i čitanje svog životopisa.

2. Za sve koji su nedavno završili školovanje

Redoslijed rubrika:

 • Obrazovanje
 • Radno iskustvo
 • Nagrade i aktivnosti (po želji)
 • Ključne vještine

Svi koji su nedavno završili obrazovanje donekle su u sličnoj poziciji – imaju snažnu motivaciju, puno potencijala i vještina koje moraju dokazati u praksi. Zato je u rubrici „Obrazovanje“ korisno navesti temu diplomskog rada, predmete koji su vas posebno zanimali i u kojima ste ostvarili jako dobre rezultate ili u sklopu kojih ste se bavili dodatnim aktivnostima.

Ukoliko ste imali priliku odraditi praksu, možete ju navesti pod radno iskustvo, a bilo bi dobro i da jednog ili dva profesora (mentora) zamolite za preporuke koje ćete priložiti u svojoj prijavi na oglas.

Molbu napišite tako što ćete istaknuti koju ste školu završili, pobrojite predmete koji su vas posebno zanimali i objasnite poslodavcu zbog čega baš njegovu tvrtku smatrate odličnim mjestom za svoj prvi posao. Naglasite što mu možete ponuditi i da ste se spremni dodatno angažirati kako biste mogli dati što veći doprinos radu poduzeća.

Zapamtite, uvijek je bitno poslodavcu objasniti što vi možete učiniti za njega, odnosno zašto smatrate da bi trebao baš vas zaposliti. To ćete lakše postići opišete li kako biste mogli doprinijeti razvoju tvrtke, nego ako govorite o svojim osobnim željama (npr. želim učiti i napredovati). Naime, vaše osobne profesionalne želje se podrazumijevaju i svakako su bitne, ali u trenutku kada pokušavate ući u uži selekcijski krug, dajte prednost ovom prvom.

3. Za sve koji žele mijenjati karijeru

Redoslijed rubrika:

 • Željeni cilj (po želji)
 • Relevantno radno iskustvo
 • Dodatno radno iskustvo
 • Profesionalne vještine i aktivnosti (po želji)
 • Obrazovanje
 • Ostale vještine i certifikati (ovisno o oglasu ovo možete staviti i na početak životopisa ili odmah ispod radnog iskustva)

Ovo je jedan od najzahtjevnijih životopisa jer u njemu želite dokazati poslodavcu da unatoč drugačijem radnom iskustvu već posjedujete vještine koje vam mogu koristiti i u radu za njegovu tvrtku. Zato ćete jako pažljivo pročitati oglas za posao, proučiti poduzeće i svoj životopis prilagođavati sukladno informacijama koje ste pronašli o tvrtki i njenim vrijednostima/potrebama.

Uvodno možete objasniti razlog zbog čega mijenjate karijeru te nabrojati vještine koje posjedujete i za koje vjerujete da će u tom novom poslu više doći do izražaja te biti korisne poslodavcu koji životopis čita. Ovo možete navesti i u molbi ili rubriku “Željeni cilj” jednostavno preimenovati u “Sažetak” ako vam je tako ugodnije.

Radno iskustvo dobro je podijeliti na ‘relevantno’ i ‘ostalo’ jer time pokazujete da iskustvo imate, ali stavljate naglasak na one poslove koji su bliski poslodavcu za kojeg sada želite raditi. Time dokazujete da ste već dijelom kvalificirani za posao na koji se prijavljujete i da ste svjesni kako vaše cjelokupno radno iskustvo ovdje nije presudno. Ipak, možete pobrojati i ostale poslove – nikad ne znate, možda će poslodavcu i neke druge vaše vještine dati ideju kako bi vas mogao dodatno angažirati s ciljem boljeg poslovanja tvrtke.

4. Za sve koji imaju puno radnog iskustva

 • Sažetak
 • Radno iskustvo
 • Profesionalne vještine i aktivnosti (po želji)
 • Ostale vještine i certifikati
 • Obrazovanje

Ova forma slična je standardnoj, ali bitno je voditi računa o nekoliko razlika. Imate li bogato radno iskustvo, poslove starije od 15 ili više godina možete izostaviti iz životopisa. Ukoliko ih smatrate bitnima za oglas na koji se prijavljujete, možete ih navesti, ali uvedite rubriku “Ostali poslovi” i tamo pobrojite sve takve informacije. Naime, pretpostavka je da bi vaše radno iskustvo zauzelo previše prostora, a nema smisla da pišete životopis od pet ili više stranica. Zapravo, bilo bi najbolje da ga zadržite u okvirima dvije do tri stranice.

Rubrika „Sažetak“ na početku životopisa za vas nije pitanje izbora već obavezna. U sažetku navedite sve ključne informacije. Navedite svoju trenutnu radnu poziciju, posljednju ili pak najvažniju funkciju koju ste obavljali – opredijelite se za jedno od to troje.

Rubriku „Obrazovanje“ pojednostavite – ostavite datum i naziv škole/fakulteta koji ste završili, međutim informacije poput teme diplomskog rada, odrađene prakse ili adrese ustanove izostavite. Umjesto toga, radije stavite naglasak na poznavanje stranih jezika i certifikate koje ste stekli, posebno ako su novijeg datuma.

Izvor: MojPosao

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...