Kako savladati jezik vođe?

Prema studiji o istraživanju “jezika vođe” kod  žena na izvršnim pozicijama, koju je 2011. provela Judith Baxter  (profesorica engleskog jezika i lingvistike koja se bavi i istraživanjem jezičnih razlika između spolova), žene izabiru pomirljive jezične uzorke i njima se koriste svakodnevno u poslovnom životu, ali i prilikom sastanaka s članovima uprave i nadzornog odbora. Koliko je to dobro za napredak u karijeri?

Kako jezik vođe koristiti kao prednost?

Studija koju je Baxter provela odnosi se na svakodnevnu interakciju žene koja posredno ili neposredno utječe na sve aspekte današnjeg poslovnog svijeta. Istraživanje je posebno usmjereno na način na koji komuniciraju žene i kako će taj način utjecati na to kako će se žena predstaviti na vodećoj poziciji u tvrtci.

Baxter se zapitala: „Postoji li zaista ženski jezik moći?“ i „Kako ženski lideri mogu taj jezik koristiti kao svoju prednost te za povećanje učinkovitosti i postizanja svojih poslovnih ciljeva?“

Savjet: Pretvorite jezik bez moći u jezik moći i zauzmite svoje mjesto na sastancima i svim područja vođenja i upravljanja.

Kako? Evo velike novosti ženama – vaš način govora može vam biti neprijatelj ili saveznik u poslu i karijeri. Odlučujete same. Naučite koristiti se jezikom moći da biste dobile veću vjerodostojnost u svim razgovorima koje vodite. Umijeće razgovaranja bitno je bez obzira na kojoj se poslovnoj razini nalazite, jer ukoliko ga ne savladate na vrijeme, teško da ćete biti zamijećeni.

Iako je za vjerovati da žene koje se nalaze na višim upravljačkim funkcijama imaju jezik vodstva u malom prstu, to ipak nije točno. Jezik vodstva nije rezerviran samo za izvršne direktorice, jer i one često imaju s njim problema. Baxterino istraživanje provedeno na sastancima viših razina managementa, pokazalo je da u timu u kojem se nalazi jedna žena, a ostali članovi su muškarci, žena se često koristi frazama poput „nisam stručnjak, ali…“, „znam da nisam možda prava osoba koja bi ovo trebala govoriti, ali…“ i „ispravite me ako griješim, ali…“, što neizbježno ostavlja dojam da ženi nedostaje samopouzdanja, znanja i odlučnosti te da cijela rasprava poprima pomirljiv ton gdje se nitko nikome ne želi zamjeriti niti uputiti oštru riječ.

Baxter je otkrila da postoji četiri puta veća šansa da će ovakvom tipu razgovora pribjeći žena nego muškarac. Muškarci su u razgovorima puno izravniji, grublji i direktniji, radije ulaze u žustre rasprave, dok žene pokušavaju izbjeći bilo kakvu vrstu sukoba kojeg će pak, ako do njega dođe, doživjeti na osobnoj razini.

Žene koje manje uspješno koriste „jezik vođe“ naći će se zasigurno u situaciji da budu doslovno ismijane od strane svojih muških kolega. I tada će vjerojatno poprimiti pomirljiv ton i koristiti izraze poput: „Oprosti, oprosti, previše pričam…“

Moć je u širokom vokabularu

Baxterino istraživanje u trajanju od 18 mjeseci gdje je prisustvovala sastancima odbora sedam velikih multinacionalnih tvrtki dovelo ju je do zaključka da su najuspješnije žene, koje su ipak uspjele savladati „jezik vodstva“, one koje imaju širok vokabular. One su prepoznale jezik kao izvor, sredstvo za postizanje cilja i moćnog saveznika u održavanju diskusija.  Svjesne su kako ga koristiti na muški i ženski način, ovisno o potrebi. Biti pomirljive ili grube. Bitno da ih se čuje.

Dakle, iako su pasivnost i pomirljiv ton dobre strategije u nekim razgovorima, one mogu biti uspješne samo ako ih se koristi kada situacija to nužno iziskuje. Te strategije ne smiju postati glavno oruđe vaših razgovora i rasprava. Da biste naučili mijenjati vlastite jezične obrasce, slušajte ljude oko sebe i sebe samu dok govorite.

Naučite prepoznati jezik koji nije dobar za vodstvo, besmislen je i bez inicijative. Ukoliko to naučite čuti i prepoznati, napravili ste prvi korak da se svjesno kontrolirate da ne upotrebljavate te iste jezične obrasce. Shvatit ćete da nitko neće skočiti i napasti vas zato što se niste ispričali ili složili s nečijim mišljenjem, ali svakako će vam pokloniti više pažnje nego što bi inače. Nakon toga, počet će vas više primjećivati i dobit ćete kredibilitet pomoću ovog jednostavnog jezičnog trika.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...