Pokrenut europski program za savjetodavnu potporu malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj

U okviru zajedničke inicijative Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske komisije (EK), Europske investicijske banke (EIB) i Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (ESCU) pokrenut je novi savjetodavni program koji će pomoći domaćim poduzećima da povećaju svoju konkurentnost.

Program je dio Komisijina Plana ulaganja za Europu koji je usmjeren na poticanje ulaganja u svrhu otvaranja novih radnih mjesta i povećanja rasta pametnom upotrebom novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanjem prepreka ulaganjima te osiguravanjem veće vidljivosti i tehničke pomoći za projekte ulaganja.

Jačanje poduzetničkog duha

Novim programom nastoji se poduprijeti 250 malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Rumunjskoj pružanjem prilagođenih poslovnih savjeta u razdoblju od dvije godine. Pružene usluge poduzećima će omogućiti pristup domaćim i međunarodnim konzultantskim uslugama kako bi povećali svoju konkurentnost i podigli poslovanje na višu razinu.

Mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj imat će izravne koristi od programa, u okviru kojega će im se pružiti stručna znanja iz raznih područja, uključujući strategiju, procese, financijsko upravljanje, marketing i pristup međunarodnim tržištima.

„Budući da više od 95% svih poduzeća u Hrvatskoj čine mala poduzeća, možemo zaključiti da u zemlji vlada snažan poduzetnički duh. U okviru inicijative pružit ćemo prilagođeno poslovno savjetovanje kako bismo zadovoljili potrebe i potaknuli rast tih poduzeća. Iznimno smo ponosni na svoje partnerstvo s Europskom unijom i Europskim savjetodavnim centrom za ulaganja, s kojima smo odlično surađivali u Bugarskoj, Grčkoj i Rumunjskoj. Zajedno ćemo ojačati utjecaj koji imamo na domaća gospodarstva u regiji”, izjavila je Nadia Petkova, direktorica EBRD-ove Regionalne mreže za financiranje i razvoj malih i srednjih poduzeća.

savjetodavni program za poduzetnike
Nadia Petkova

Manica Hauptman, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, navela je: „Hrvatska je imala brojne koristi od Junckerova plana, za koji se očekuje da će potaknuti više od 1 milijarde eura ulaganja u Hrvatsku. No hrvatski građani i poduzeća od njega mogu ostvariti dodatne koristi – zajednički projekt usluga potpore pružit će prijeko potrebnu tehničku pomoć hrvatskim malim i srednjim poduzećima kako bi mogli ostvariti više ulaganja, poboljšati svoju konkurentnost i otvarati nova radna mjesta.”

Povezivanje i edukacija

Jean-Luc Revéreault, Voditelj odjela za strategije u Europskoj investicijskoj banci, istaknuo je da je poseban cilj ovog programa razviti mrežu partnera.

„Posebno nam je drago što možemo surađivati s EBRD-om u okviru Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (ESCU) i ponuditi ovu uzbudljivu novu priliku kako bismo pomogli hrvatskim malim i srednjim poduzećima da se šire, otvore nova radna mjesta i dosegnu svoj puni potencijal. Europska investicijska banka i Europska komisija surađuju diljem Europe kako bi stavljanjem stručnih znanja na raspolaganje potaknule nova ulaganja i osnažile poslovnu aktivnost. Jedan od posebnih ciljeva je razviti mrežu partnera na lokalnoj i međunarodnoj razini te ponuditi komplementarne usluge relevantnih institucija. Suradnja s EBRD-om odražava taj pristup i predstavlja značajan korak u ispunjavanju potrebe za savjetodavnom potporom u sektoru malih i srednjih poduzeća.”

savjetodavni program za poduzetnike

U programu mogu sudjelovati poduzeća s manje od 50 milijuna eura prihoda i manje od 250 zaposlenih, pod uvjetom da su u većinskom domaćem vlasništvu. U bliskoj suradnji s EBRD-om, prvi korak poduzeća u okviru programa jest procjena vlastitih potreba i mogućnosti za razvoj. EBRD zatim povezuje tvrtku sa stručnim konzultantom ili međunarodnim savjetnikom koji može pružiti relevantna stručna znanja. Program pruža i prilike za edukaciju malih i srednjih poduzeća i konzultanata kako bi usvojili vještine potrebne za daljnje unaprjeđenje poslovanja.

Foto: EBRD

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više