Kako i zašto napraviti dobar press kit?

Većina novoosnovanih tvrtki i obrta poznatijih pod nazivom „startupovi“ svjesna je moći medija, no iako im prisutnost u medijima može pomoći u osvajanju tržišta, mnogi od njih ne znaju kako privući pažnju medija i što im treba na početku te komunikacije.

10 savjeta za dobar press kit

Jedna od najvažnijih stvari koju trebaju imati spremnu je press kit. Riječ je o materijalima za novinare. Naime, za uspješne odnose s medijima na umu treba imati da je vrijeme novinara dragocjeno. Oni danas nemaju vremena istraživati najzabačenije kutke interneta da bi o vama pronašli osnovne informacije. Prostora pak u medijima za svijetle primjere iz malog poduzetništva ima.

Zato pripremite press kit koji sadržava:

Informacije o tvrtki

Navedite kada je i gdje tvrtka osnovana, tko ju je osnovao, u čijem je vlasništvu, koliko ima zaposlenih, čime se bavi, kako se razvijala (zanimljivosti o preprekama i njihovu rješavanju su dobrodošle) i koji su joj najveći uspjesi.

Biografije

Pripremite kratke biografije najvažnijih ljudi u tvrtki. Uz podatke o njihovu obrazovanju i poslovnoj karijeri ne ustručavajte se napisati zašto su sa zadovoljstvom tu gdje jesu.

Izjave

Iako misiju i viziju tvrtke možete navesti već pod informacijama o tvrtki, nije loše napisati ih i dodatno pojasniti u formi izjave generalnog direktora. O onome što i kako rade, izjave mogu dati i drugi važni djelatnici tvrtke, primjerice, kreativni direktor ili voditelj projekta.

Informacije o proizvodu/usluzi

Navedite značajke svojih proizvoda/usluga, kada su lansirani, koje su im cijene, kako se distribuiraju, gdje se prodaju te kome su namijenjeni.

Iskustva potrošača

S ponosom istaknite zadovoljstvo svojih potrošača. Idealno bi bilo u formi citata. Ni broj zadovoljnih potrošača nije na odmet.

Proba

Omogućite novinarima da isprobaju vaš proizvod/uslugu. Ako je riječ o računalnom programu, stvorite jednostavnu verziju za testiranje. Ako je riječ o kozmetici, ne libite se odaslati njezino pakiranje za probu.

Fotografije i drugi multimedijski materijali

U press kitu trebaju se nalaziti fotografije direktora, drugih najvažnijih djelatnika, tvrtke, proizvodnje, proizvoda i sl. Dobrodošli su i vaš logotip, video materijali i infografike te drugi materijali specifični za industriju kojoj pripadate – od crteža preko 3D vizualizacija do snimki zaslona. Sve navedeno treba biti u visokoj rezoluciji, tj. odgovarajućoj za tisak.

Linkovi

Ne zaboravite staviti poveznice na svoju internetsku stranicu i društvene mreže.

Pitanja i odgovori

Mnogi će vam novinari u početku postavljati ista pitanja. Preduhitrite ih ispisujući desetak najčešćih pitanja i odgovora.

Kontakt za medije

Jasno navedite tko je u tvrtki zadužen za komunikaciju s medijima te njegov broj telefona i mobitela te adresu elektroničke pošte.

Ako se pitate u što zapakirati press kit, na raspolaganju vam nikada nije bio veći izbor medija – od cd-a preko dvd-a do prijenosnih memorija. Elektroničku verziju za slanje e-poštom imajte uvijek nadohvat ruke na svojem računalu. Nitko od novinara ne voli čuti: „Možemo li vam to poslati za nekoliko dana? Samo da napišemo, nemamo ni fotke…“

Zahvaljujući s druge pak strane u najkraćem roku poslanim materijalima, kod novinara ćete i na svjesnoj i na nesvjesnoj razini dobiti pozitivne bodove. Upravo vam to na najbolji način otvara vrata medija i onome što radite, još čvršće utire put k uspjehu.

Krešimira Rendulić, direktorica Prorsus komunikacija

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Hvala na vrlo korisnim, sažetim i lako primjenjivim informacijama! Puno puta mislim da sve to znam u teoriji, ali kad ovako vidim konkretno i na jednom mjestu, ideje za primjenu dolaze same 😉

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pretty privilege

Pretty privilege – Lijepim ljudima životni je put popločen zlatom?

Pojam pretty privilege vjerojatno je dobro poznat svima. Odnosi se prilike u životu, poslovne i privatne, koje u većoj količini dobivaju...
- Advertisment -