U koje doba dana si najviše karizmatična; Kako povećati svoju karizmu?

Novo je istraživanje pokazalo kako možete povećati svoju karizmu i sposobnost inspiriranja ljudi tako što ćete više paziti na doba dana u koje to želite učiniti. Ispostavilo se da naši prirodni cirkadijalni ritmovi igraju veliku ulogu u tome koliko smo karizmatični. Kako iskoristiti svoje prirodne ritmove kako biste poboljšali svoju karizmu i u konačnici, koliko ste učinkoviti u inspiriranju drugih?

Karizma – vrlina ili vještina?

Uvriježeno je mišljenje kako je karizma rijetka vrlina koju posjeduju pravi sretnici. No, kako je pokazalo novo istraživanje objavljeno u Leadership Quartelyju, postoji jedan čimbenik kojim to možete manipulirati. Doba dana igra veliku ulogu.

Naime, prema rezultatima studije, razina šarma dramatično raste i pada tijekom dana. Ovu činjenicu leaderi bi mogli koristiti kako bi postali dopadljiviji.

Cirkadijalni proces, točnije 24-satni biološki ciklus koji utječe na razdoblje budnosti i spavanja, utječe na izražavanje karizmatskih signala. To je zato što je cirkadijalni proces pokretač kognitivnih funkcija, raspoloženja i ponašanja. Komuniciramo jasnije i pokazujemo više pozitivnih emocija kad smo na najvišoj razini budnosti tijekom tipičnih razdoblja budnosti i manje smo učinkoviti u tim aktivnostima tijekom tipičnih razdoblja spavanja, čak i ako smo u to vrijeme budni, objašnjava Harvard Business Review.  


Pročitajte više: Što uspješni izvršni direktori rade drugačije?


Postoji optimalno vrijeme za šarmiranje?

Osim što utječe na izražavanje signala kod lidera, cirkadijalni proces utječe i na percepciju tih signala kod zaposlenika. Štoviše, s obzirom na to da se pojedinci razlikuju po svojim preferencijama budnosti i sna, istraživači tvrde da kronotip u interakciji s dobom dana utječe na percepciju i izražavanje karizmatskog vodstva. Kronotip se odnosi na to je li osoba noćna ptica ili ranoranioc. Kako onda odrediti koje je doba dana povoljno za šarmiranje i ostvarivanje ciljeva?

„Uobičajeno, dobro je izbjegavati ekstremno rane ili kasne sati. Optimalno vrijeme je oko sredine rada. Dobro vrijeme za ciljanje može biti 11 ujutro – nije prerano za noćne sove ni prekano za jutarnje tipove, a izbjegava vrijeme ručka i pad u 3:30“, sugeriraju autori. Uz to, dodaju da je odabir doba dana ipak individualan i ovisi o osobnom kontekstu.


Pročitajte više: Ženski stil vođenja i upravljanja troši više vremena, ali je učinkovit i stvara bolju klimu u kompanijama


Sve je stvar tajminga

Nužno je shvatiti kojem kronotipu pripadaju vaši zaposlenici ili partneri i skladno tome planirati ovakve radnje. Naravno, ako upravljate timom noćnih sova ili ranoranoica, svoj ćete ‘termin’ prilagoditi njima. Termin koji predlažu autori studije odnosi se ponajviše na najčešći, miješani oblik kronotipa.

Stoga, kad planirate idući pitch ili sastanak, u obzir uz poruku koju želite prenijeti te način na koji to namjeravate učiniti, u obzir uzmite i vrijeme. Ako svoju prezentaciju pravovremeno tempirate, moguće je da ćete odmah biti karizmatičniji, jer vi i oni koje želite šarmirati u najboljem ste izdanju.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -