Slijedivši intuiciju Netflixova direktorica prepoznala Beyonce prije nego je postala globalni fenomen, evo kako!

U poslovnom svijetu standard je koristiti konkretne činjenice i racionalni um pri donošenju odluka ili kreiranju novih poslovnih planova i strategija. Analitika je ključ u poboljšanju i doprinosu financijskoj dobiti tvrtke. No ipak, u nekim industrijama, ljudska povezanost i ona esencijalna emotivnost koja leži u svakom od nas ključni je faktor kojim će se voditi posao.

S naglaskom na području marketinga, upravo je ta ljudskost presudna. Ona igra značajnu ulogu u tome hoće li neka kampanja uspjeti ili ne. O tome mogu li se mase povezati s plakatom, reklamom ili videom od svega 15 sekundi ovisi uspjeh prodaje. Popularno nazivan “attention span” doslovno preveden kao raspon pažnje kojeg možemo dati nekoj materiji, dokazano je sve kraći i to na globalnoj razini.

Prednost intuiciji prema podatcima

Bozoma Saint John, glavna direktorica marketinga u Netflixu, održala je Ted Talk i objasnila zašto zagovara slušanje vlastite intuicije. Sigurna je da intuicija osobu vodi od praktičnih ideja u nešto gotovo čarobno. Intuicija oslobađa težine podataka koji vežu uz prošlost i ne dopuštaju fokusiranje na budućnost. Upravo ta sloboda, navodi uspješna direktorica, dolazi iz intuicije koja se nekada čak ne može točno ni definirati ili opisati. Saint John je višegodišnje iskustvo u korporacijama naučilo koliko se u poslovnom svijetu može ‘prenaglasiti’ podatke i zanemariti ljudskost. Prije globalno uspješne streaming platforme, radila je za PepsiCo, Apple, Uber i Endeavor.


Pročitajte više: Tri vrste intuicije koje će vam pomoći u donošenju teških odluka!


Prepoznati Beyoncé prije nego je postala BEYONCÉ

Bogata karijera Saint John rezultirala je bogatim iskustvom. Svaka ju je korporacija na svoj način oblikovala i utjecala na nju, no jedna se situacija istaknula. Jedan nadređeni i jedna situacija bili su odskočna daska i “aha-moment” za njenu budućnost. Imala je sreće da radi u kreativnoj grani, marketingu, no ni ovdje ju nije mimoišla statistika. Na prvom se poslu od nje očekivalo da se fokusira isključivo na podatke.

Sve se promijenilo prelaskom u Pepsi Co. Krenula je kampanja i zaposlenici koji su dugo ondje radili, odmah su krenuli na proučavanje podataka. Tražili su aktualnu pop-zvijezdu za reklamu. Iščitavali su top ljestvice, billboards, liste profesionalaca i ostale izvore podataka s kojima Saint John nije bila upoznata. Zbog toga je odabrala drugi pristup. Odlučila je početi s onime što joj je najbliže i otvorila MTV.

“Na MTV-u je popularna bila pjesma “Carmen: The HipHopera” gdje je Beyoncé imala glavnu ulogu. Ona tada (početak 2000ih) nije bila toliko poznata, ali je moj tadašnji šef odlučio poslušati moju i svoju intuiciju bukirajući upravo nju. Zahvalna sam što je slijedio taj nagon.”

U životu ne možemo znati što slijedi, a 2020. i 2021. su nam to dokazale. Ono što znamo jesu stvari od kojih se osjećamo dobro, od kojih se osjećamo sigurno, od kojih se osjećamo više povezano te čega se bojimo, objašnjava Saint John.


Pročitajte više: 3 razloga zašto je ženska intuicija moćno oružje u biznisu


Intuicija kao dar

Intuicija je dar kojeg se treba koristiti. Ako se pozovemo na znanost, svatko je set molekula koji ima jedinstveni uzorak, ističe direktorica. Ne postoje dvije jednake osobe. Kao kada takav jedinstveni skup molekula uđemo u prostore djelovanja i života, sve mijenjamo. Tu je vidljiva naša snaga.

Saint John objašnjava kako ne moramo početi primjenjivati snagu intuicije odmah na velikim životnim ili poslovnim odlukama, već ju možemo vježbati na manjim. “Priređujete li večeru za šest ljudi i pokušavate se prisjetiti svih podataka o tome tko što voli, je li vegetarijanac i ostalih detalja, vjerojatno ćete smisliti nešto bezukusno čime ćete zadovoljiti svakog, ali i nikoga. Ako sebe stavite za kustosa i iskoristite intuiciju uz sve podatke, možda ćete i smisliti ukusno jelo koje biste čak i vi htjeli jesti (uz ostale) te koje uključuje sve želje vaših gostiju.”

Korištenje isključivo podataka ne mora biti garancija uspjeha te je nekad i naznaka manjka samopouzdanja: “Kada razmišljam o podatcima i načinu na koji želimo promijeniti svijet, stalno sam podsjećana da su podatci zapravo tableta koju pijemo da bismo smirili naše nesigurnosti o onome što već intuitivno znamo. Zato ja zagovaram da smanjimo količinu podataka i povećamo korištenje intuicije. Odlično ćete se osjećati kada si dokažete da je snaga vaše intuicije zapravo ispravna i istinita.” zaključuje Saint John.

Foto: YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -