Krešimir Lipovšćak, partner u Crowe Horwathu, predstavio prilike za poslovanje u Europskoj uniji

Dodjela nagrada najboljim hrvatskim poduzetnicama povodom Svjetskog dana poduzetnica u organizacijii Women in Adria donijela je i zanimljiva i korisna predavanja . Jedno od njih bilo je predavanje Krešimira Lipovšćaka, partnera u tvrtki Crowe Horwath.

Riječ je o jednoj od najboljih konzultantskih kompanija u Hrvatskoj koja svojim klijentima pruža usluge računovodstva i obračuna plaća, revizije, poreznog i regulatornog savjetovanja, poslovnog savjetovanja te savjetovanja vezanog za ljudske resurse.

Kao stručnjak koji zna što sve utječe na poslovanje u zemljama Europske unije, okupljenima je održao zanimljivo i korisno predavanje o prilikama za rast poslovanja u EU. Pojasnio je kako je ovogodišnji Brexit utjecao na britansku i svjetsku ekonomiju, je li pametno otvarati tvrtku u Velikoj Britaniji, što sve treba imati na umu prilikom razmišljanja o širenju ili otvaranju svog posla u nekoj od europskih zemalja i još mnoge druge zanimljivosti.

Brexit je promijenio sliku poslovanja u Europi

Na samom početku svog predavanja Krešimir Lipovšćak osvrnuo se na ovogodišnji Brexit i posljedice koje je to neminovno ostavilo na poslovne prilike u Europi. Kao najveće promjene istaknuo je promjenu PDV-a i ograničeno kretanje radnika na prostoru Ujedinjenog Kraljevstva, koje je sad za hrvatske građane moguće samo uz radnu dozvolu, dok bi nešto slobodnije trebalo biti tek nakon 2020. godine, no vjerojatno će se i ta godina prolongirati.

Osvrnuo se i na sve ono što treba imati na umu prilikom planiranja pokretanja posla u zemljama Europske unije.

„Pametno i detaljno planiranje ključno je za uspješno pokretanje posla, posebno zato kako bi se izbjegli skriveni troškovi kojih je u zemljama članicama Europske unije zaista mnogo. Primjerice, nemojte se iznenaditi ako ćete u Engleskoj za određeni list papira, koji vam je nužan za poslovanje, platiti i preko sto funti, dok ćete za istu stvar u Hrvatskoj izdvojiti tek desetak funti“, istaknuo je Krešimir.

Krešimir Lipovšćak

Poseban dio svog izlaganja posvetio je trenutno vrlo aktualnoj temi u Hrvatskoj, a to su svakako porezi.

„Kada planirate posao u bilo kojoj zemlji Europske unije, važno je da imate na umu poreznu stopu  u određenoj zemlji, računovodstvene i porezne amortizacije i slično, a posebnu pažnju treba obratiti i na to koji od svih vaših troškova ulaze u porezno priznate troškove, a koji ne“, istaknuo je Krešimir.

Iako se u svome predavanju fokusirao na poslovne prilike u zemljama članicama Europske unije, dotaknuo se i onih svjetskih, a kao posebnu oazu istaknuo državu Mauricijus, koja ima detaljno razrađen porezni sustav, te je svojevrsni raj za poduzetnike.

Troškovi rada u Europskoj uniji

S obzirom da velik broj naših članica planira širenje svog poslovanja i izvan granica Hrvatske, zanimalo ih je koji sve troškovi idu uz taj poduhvat, što im je Krešimir detaljno objasnio.

„U EU morate pažljivo regulirati svoje osobne odbitke, a to podrazumijeva da detaljno poznajete porezni sustav i zakone određene zemlje. Morate imati na umu broj godišnjih plaća, broj dopuštenih dana bolovanja, ali i imati na umu da u nekim zemljama morate svojim radnicima plaćati i one slobodne dane koji slijede nakon praznika ili blagdana.“

Suvlasnik kompanije Crowe Horwath svojim je kratkim, ali preglednim i fokusiranim predavanjem otvorio brojna pitanja među našim poduzetnicama, a neke od njih potaknuo i na razmišljanja koja im ranije možda nisu bila u planu.

Foto: Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više