Ove nedjelje obilježavamo Mali Uskrs. Znate li priču koja stoji iza njega?

Ove nedjelje, prve nedjelje nakon Uskrsa, obilježava se Mali Uskrs. Riječ je o veoma starom blagdanu koji vuče korijene iz ranokršćanske tradicije i liturgije. On označava kraj Vazmene osmine – osmodnevne proslave najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, piše DubrovnikNet. Mali Uskrs naziva se još i Druga Uskrsna nedjelja ili Druga Vazmena nedjelja, Nedjelja Božjega milosrđa, Tomina nedjelja, Bijela nedjelja, Svijetla nedjelja, Mladi Uskrs… U mnogim župama na ovaj se dan organizira prva sveta pričest.

Bijela nedjelja, Tomina nedjelja… Ovo su objašnjenja naziva

Nazivamo ju Bijelom nedjeljom (lat. dominica in albis) jer su na tu nedjelju novokrštenici mijenjali bijele haljine za svoju normalnu odjeću. Ranije se krštenja nisu odvijala u svako doba godine, već samo jednom u godini, na vazmenom bdjenju. Ljudi koji bi se krstili tada su dobivali bijelu odjeću, kao simbol nevinosti, oproštenja grijeha i novoga života. Tu su odjeću nosili punih osam dana. Potom bi je na Bijelu nedjelju odlagali u crkvi i vraćali se „normalnom“ životu i redovitoj odjeći.

Zašto Tomina nedjelja? Naime, u evanđelju se sluša odlomak iz Ivana, čija je tema Isusovo ukazanje učenicima. To se dogodilo dva puta, na sam Uskrs i osam dana nakon njega. Apostol Toma nije prisustvovao prvom ukazanju i zato nije povjerovao u Isusovo uskrsnuće. Toma je bio s učenicima prilikom drugog ukazanja te ga je Isus pozvao da, ako ne vjeruje da je živ, položi svoje ruke u njegove rane. Toma je potom priznao Isusa svojim Gospodinom i Bogom, a Isus mu je rekao da više ne bude nevjeran nego vjeran. Isus mu je tom prilikom poručio: „Blago onima koji vjeruju, a ne vidješe“.


Pročitajte više: Kako se Uskrs slavi diljem svijeta – Women in Adria


Mali Uskrs – Nada i vjera u bolje sutra

Bijela nedjelja donosi svjetlo u tamu, potičući vjernike da se oslone na svoju vjeru i nadu u bolje sutra. Ona je podsjetnik na kontinuiranu prisutnost Božje ljubavi i snage koja nadilazi sve poteškoće.

Dok se vjernici danas okupljaju u svojim crkvama i domovima kako bi obilježili ovu svetu proslavu, Bijela nedjelja podsjeća nas da je radost Uskrsa nešto što se proteže kroz sve dane godine.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -