Kako stvoriti radnu kulturu pogodnu za žene u menopauzi?

Iznenadni valovi vrućine, bolovi u zglobovima, anksioznost, depresija, poteškoće sa spavanjem, sve su to nemilosrdni simptomi koje trpe žene u menopauzi i koji izravno utječu na njihov rad, ali često se zanemaruju i o njima se raspravlja kao o tabu temi, kaže poduzetnica Andrea Berchowitz. U TED talku, dala nam je praktične savjete o tome kako stvoriti radnu kulturu pogodnu za menopauzu koja podržava ravnopravnost spolova i različitost na radnom mjestu.

Mnoge se žene zapošljavaju na visokim pozicijama tijekom 40-ih i 50-ih godina, a i prosječna dob izvršnog direktora je otprilike sredina 50-ih godina. Također, prijelaz u menopauzu u prosjeku zahvati žene između 45. i 55. godine života. Andrea kaže: “Ja sam prvi puta sa svojom majkom razgovarala o menopauzi tek prije nekoliko godina. To je velika stvar, ne samo za žene starije od 45 godina, već i za nebinarni rod, trans i mlađe žene koje se također mogu nositi sa simptomima menopauze. A koji su to simptomi? Mogu biti tjelesni, i oni uključuju valove vrućine, obilne menstruacije, urinarnu inkontinenciju i mnoge druge, a mogu biti i mentalni: anksioznost, depresija, nisko samopouzdanje, poteškoće sa spavanjem. Popis simptoma je dugačak i oni se mogu mijenjati.”

U istraživanju provedenom u 5 država otkrilo se da je 60% žena koje je zahvatila menopauza izjavilo kako to utječe na njihov rad. U drugom istraživanju u Velikoj Britaniji, 30% žena reklo je da su propuštale posao zbog svojih simptoma.

Andrea je shvatila da poznaje mali broj žena s više od 50 godina koje su na visokim pozicijama. Tako je počela pričati s kolegicama i prijateljicama u 40-im i 50-im godinama o toj temi, pričali su o ravnoteži između ozbiljnog posla i djece tinejdžera i mnogim sličnim temama, no tek se nekoliko bliskih prijateljica otvorilo. Progovorile su o promjenama na svojem tijelu i u glavi te kako menopauza utječe na mnoge stvari u njihovim životima, a jedna od njih je posao. Tada je shvatila da, ako želi napraviti promjenu vezanu uz žene na poslu, treba poboljšati svijest o menopauzi.

“Vjerujem da radno mjesto može igrati veliku ulogu u poboljšanju iskustva žena koje se bore sa simptomima menopauze. I možda zvuči klišej, ali sve započinje s buđenjem svijesti. To podrazumijeva mijenjanje fizičkog setup-a poslovnih ureda, resetiranju očekivanja o radnoj kulturi i ažuriranje zdravstvenih politika”, zaključila je ova poduzetnica.


Pročitajte više: Znanstvenica na pragu otkrića tehnologije koja bi mogla odgoditi menopauzu?


Prvi korak je svijest: Kako ju podići?

S obzirom na to da o menopauzi nismo naučili gotovo ništa, niti u školi, niti na vijestima, niti negdje drugdje, nemoguće je očekivati da će menadžer uopće imati pojma kako biti podrška i što napraviti. Dan u životu žene u menopauzi može biti trčanje u kupaonu da se osvježi zbog valova vrućine, traženje papirnatih ručnika u slučaju da dođe niotkuda dok se svi ostali smrzavaju, preskakanje sastanka ili slanje nekog drugog zbog ogromne anksioznosti, ili preskakanje cijelog poslovnog puta jer su obilne menstruacije pretvorile napuštanje kuće u nemoguću misiju.

Prvi je način za podizanje svijesti voditi diskusiju na radnom mjestu. Mnoge tvrtke već nude programe obuke o raznolikosti i uključenosti, programe protiv uznemiravanja, razgovore o mentalnom zdravlju i mnoge druge. Trebamo normalizirati razgovore o menopauzi i u njih uključiti ljude svih godina i spolova kako bi shvatili što se dešava u ovom prirodnom procesu starenja te kako bi naučili kako biti podrška.


Pročitajte više: Simptomi koje uzrokuje menopauza i kako se nositi s njima!


Fizički setup i očekivanja o radničkoj kulturi

Na primjer, ured otvorenog plana za žene u menopauzi predstavlja katastrofu. Nemogućnost upravljanja temperaturom, nemogućnost zatvaranja vrata prilikom vala vrućine i mnoge druge značajke čine ga takvim. Ne može se sve promijeniti preko noći, ali neke stvari ipak mogu. Stolni ventilatori, dostupnost proizvoda vezanih uz menstruaciju, stalna dostupnost sobe sa zatvorenim vratima… Na poslovima gdje žene moraju nositi uniforme, tanja tkanina koja ju čini prozračnijom može napraviti veliku razliku za udobnost.

Za one koji mogu raditi na daljinu, svojim zaposlenicima dajte ideje što reći menadžeru kada ‘simptomi polude’ kako bi mogli otići raditi od kuće, na primjer: “Zbog svojih simptoma imam vrlo loš dan i oni me koče da napravim najbolji posao koji mogu ovdje, u uredu.” Za mjesta koja nemaju mogućnost rada na daljinu, treba normalizirati to da neke žene trebaju više pauza i da to mogu izravno reći ili da tijekom razgovora mogu reći: “Pričekaj, oblio me val vrućine.”


Pročitajte više: Plaćeni dopust za vrijeme menstruacije ili menopauze novost je za Australke!


Zdravstvena njega je najvažnija za žene u menopauzi

Pogodnost može biti dostupnost žena pravim informacijama o uslugama i doktorima koji su im dostupni. Menopauza je visoko kompleksna i individualna situacija i pristup kvalitetnim podacima o zdravstvenoj njezi koji vas mogu upoznati s mogućnostima liječenja i pomoći vam da shvatite što učiniti od ključne je važnosti. Baš kako imamo izvore informacija za što očekivati prilikom trudnoće i kako biti odličan roditelj, trebamo bolje informacije za što očekivati kod menopauze i podršku kroz cijeli prijelaz. Svako je radno mjesto drugačije i neće sve tvrtke imati isti pristup za postajanje “menopause-friendly”, ali na kraju krajeva, povećanje svijesti i pokazivanje empatije može puno pomoći.

“Upravo ove godine čuli smo kako nekoliko korporacija daje izjave o jačanju ženskog vodstva u tvrtkama i to je sjajno, ali bit će potrebno puno napora za dolazak do toga. Ono što je prvi korak je početi ozbiljno razgovarati o menopauzi”, zaključila je Andrea.

FOTO: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -