Meryl Streep – poznata glumica podupire rad scenaristica

Meryl Street, pravog imena Mary Louise Streep, američka je filmska, kazališna i televizijska glumica. Smatra se jednom od najboljih glumica svih vremena, a tu su joj titulu priskrbile i tri najvažnije filmske nagrade – Oscar, Zlatni globus i Nagrada udruženja filmskih glumaca.

19 nominacija za Oskara u karijeri

Meryl Streep rođena je 1949. godine u New Jerseyju. U ranijim godinama voljela se baviti pjevanjem, pa su mnogi mislili da će postati operna pjevačica. No, tijekom studija na Vassaru počela se baviti glumom i nakon završetka studija upisala je Školu drame na Yaleu. Koliko je bila talentirana kao glumica pokazao je njen prvi film Julia iz 1977. godine. Sljedeće je godine bila nominirana za Oskara za ulogu u filmu Lovac na jelene. Neki od njenih poznatijih filmova su i Kramer protiv Kramera (1979.), Sofijin izbor (1982.), Moja Afrika (1985.), Mostovi okruga Madison (1995.) i brojni drugi.

U kazalištu je debitirala predstavom iz 1971. godine – The Playboy of Seville, a 1977. godine se prvi put pojavila na televiziji u filmu The Deadliest Seasone.

Meryl Streep je nominirana za Oskara nevjerojatnih 19 puta, a ovu je prestižnu nagradu dobila za tri filma: Kramer protiv Kramera, Sofijin izbor i Željezna Lady.

Zadnju nominaciju za Oskara je dobila za sporednu ulogu u filmu Into The Woods.

Meryl-Streep-1

Suffragette – film o borbi za pravo glasa žena

Suffragette, britanska drama koja se očekuje u kinima u listopadu ove godine, najnoviji je film Meryl Streep. Pod režijom Sarah Gavron i Abi Morgan, film govori o ženama koje su se u Velikoj Britaniji počele boriti za pravo glasa početkom 20. stoljeća. Film je sniman na temelju stvarnih događaja i žene koje glumice predstavljaju u filmu su zaista započele britanski pokret žena za pravo glasa. Vidjevši da se bore protiv vjetrenjača, te su žene bile spremne posegnuti za nasiljem i tako riskirati sve u svojoj borbi za jednakost.

Merly Streep glumit će ulogu Emmeline Pankhurst, britanske političke aktivistkinje i vođe britanskog pokreta žena za pravo glasa.

Nikada nije marila za modu

Meryl Streep u intervjuu za Entertainment Weekly kaže da nikada nije previše marila za modni svijet i da je uvijek nosila odjeću po vlastitom odabiru na setove i intervjue.

Opće je poznato da se često našla na Blackwellovoj crnoj listi najgore odjevenih osoba u Americi, pa je tako u intervjuu rekla da zna da ne bi trebali govoriti loše o mrtvima, ali da joj je drago da je umro. Iako nikada nije previše marila za modni svijet, takve su je kritike ipak pogađale.

„Uvijek sam voljela glumu i nikada nisam mislila da ću biti na naslovnicama novina, kamoli modnih časopisa. Bila sam poznata prije nego sam morala misliti na takve stvari“, izjavila je Meryl Streep.

Vremena su se drastično promijenila

Vremena i uloge žena u društvu su se drastično promijenili od njenih prvih uloga, pa se tako Meryl Streep u intervjuu za EW prisjeća kako je nedavno pronašla časopis iz 1976. godine u kojem je bio i oglas za posao za šivačice, s natpisom „Prijavite se na jedini posao u kojem ćete zarađivati kao muškarac“. Iako su se njene kćeri, kako kaže Streep, šokirale na takav oglas, ona kaže da je to u to vrijeme bilo sasvim normalno. U istom časopisu, kaže Streep, stajala je kolumna o tome što muškarci govore o ženama u kojem je stajalo da je najgore što muškarac može napraviti je pustiti ženu da bude na vrhu jer nijedna strana nikako neće biti sretna.

Meryl-Streep-2

Meryl Streep podupire i rad žena scenarista

Osim što je glumica, Streep je poznata i po svojim velikodušnim donacijama za različite udruge. Tako je Variety nedavno objavio da je Streep pomogla u financiranju programa „laboratorija za pisce“, namijenjenog ženama starijima od 40 godina. Program pisanja scenarija pod nazivom „Piščev laboratorij“ osnovan je s namjerom da se povećaju šanse za zaposlenjem za scenaristice starije od 40 godina, ali i da se općenito poveća broj žena u narativu filma. Program je zamišljen kao odmorište nedaleko New Yorka, a mentori ženama koje će sudjelovati u programu će biti Gina Prince-Bythewood (Beyond the Lights), Caroline Kaplan (Odrastanje), Kirsten Smith (Plavuša s Harvarda) i Jessica Bendinger (Punom snagom, cure).

Foto: Flickr/ Razlan, Talky Tina, Sit with Me

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više