Met Gala 2022. – Što je Gilded age?

Gilded Age ili pozlaćeno doba naziv je za razdoblje između 1870. i 1900. u Sjedinjenim Američkim Državama. Ono označava vrijeme brzog ekonomskog rasta u toj zemlji, s više prominentnih obitelji koje su se obogatile investicijama u željeznicu i druge industrijske grane koje su procvale.

Pozlaćeno doba ili period velikog siromaštva?

Ime je preuzeto iz manje poznatog romana Marka Twaina, The Gilded Age: A Tale of today koji satirički prikazuje obećano ‘zlatno doba’ nakon građanskog rata u SAD-u. Razdoblje je prikazano kao ono s velikim društvenim problemima maskiranima tankom pozlatom ekonomske ekspanzije.

Pozlaćeno doba naziva se tako jer ga karakterizira raskošan stil života bogatih, koji u to doba skupocjenim toaletama i impresivnim zdanjima, ali i nezaboravnim zabavama obilježili period.

Ime je zapravo bilo pejorativan izraz za vrijeme materijalističkih ekcesa s ekstremnim siromaštvom na drugoj strani priče.


Pročitajte više: Marilyn Monroe i Ella Fitzgerald: Predivna priča o ženskoj solidarnosti i podršci


Humanitarni cilj događaja

Ovogodišnja Met gala teme Gilded Age imala je humanitarnu notu. Skupljala su se sredstva za Institut za kostime Metropolitanskog muzeja umjetnosti u New Yorku.

U posljednje je vrijeme iznimno popularna HBO serija naziva The Gilded age koja je nesumnjivo poslužila kao inspiracija za odabir teme. U sebi svojstvenom stilu, gala je ugostila mnogobrojne zvijezde Hollywooda koji su se u odabiru svojih odjevnih kombinacija inspirirali ovim zanimljivim periodom u američkoj povijesti.


Pročitajte više: Zašto Hollywood ne voli žene iznad 30-e?


Personifikacija Kipa slobode

Jedna od domaćina ovogodišnjeg izdanja Met gale bila je Blake Lively koja je na crvenom tepihu sve ostavila bez daha, uključujući i svojeg supruga Ryana Reynoldsa.

Zapanjila je u kreaciji boje bakra ukrašenoj dramatičnim šlepom i odgovarajućim rukavicama. Izgled je upotpunila blistavom tijarom. Haljina boje bakra osim očitog sjaja, imala je i dublje značenje. Na crvenom je tepihu uz tri asistenta spustila šlep i otkrila njegovo tirkizno dno koje simbolizira art deco odu Kipu slobode, koji je iz bakrene boje oksidirao. Kako bi u potpunosti postala živa verzija dame Slobode, prenosi Page Six.

Foto: Instagram gildedagehbo

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -