Met Gala 2022. – Što je Gilded age?

Gilded Age ili pozlaćeno doba naziv je za razdoblje između 1870. i 1900. u Sjedinjenim Američkim Državama. Ono označava vrijeme brzog ekonomskog rasta u toj zemlji, s više prominentnih obitelji koje su se obogatile investicijama u željeznicu i druge industrijske grane koje su procvale.

Pozlaćeno doba ili period velikog siromaštva?

Ime je preuzeto iz manje poznatog romana Marka Twaina, The Gilded Age: A Tale of today koji satirički prikazuje obećano ‘zlatno doba’ nakon građanskog rata u SAD-u. Razdoblje je prikazano kao ono s velikim društvenim problemima maskiranima tankom pozlatom ekonomske ekspanzije.

Pozlaćeno doba naziva se tako jer ga karakterizira raskošan stil života bogatih, koji u to doba skupocjenim toaletama i impresivnim zdanjima, ali i nezaboravnim zabavama obilježili period.

Ime je zapravo bilo pejorativan izraz za vrijeme materijalističkih ekcesa s ekstremnim siromaštvom na drugoj strani priče.


Pročitajte više: Marilyn Monroe i Ella Fitzgerald: Predivna priča o ženskoj solidarnosti i podršci


Humanitarni cilj događaja

Ovogodišnja Met gala teme Gilded Age imala je humanitarnu notu. Skupljala su se sredstva za Institut za kostime Metropolitanskog muzeja umjetnosti u New Yorku.

U posljednje je vrijeme iznimno popularna HBO serija naziva The Gilded age koja je nesumnjivo poslužila kao inspiracija za odabir teme. U sebi svojstvenom stilu, gala je ugostila mnogobrojne zvijezde Hollywooda koji su se u odabiru svojih odjevnih kombinacija inspirirali ovim zanimljivim periodom u američkoj povijesti.


Pročitajte više: Zašto Hollywood ne voli žene iznad 30-e?


Personifikacija Kipa slobode

Jedna od domaćina ovogodišnjeg izdanja Met gale bila je Blake Lively koja je na crvenom tepihu sve ostavila bez daha, uključujući i svojeg supruga Ryana Reynoldsa.

Zapanjila je u kreaciji boje bakra ukrašenoj dramatičnim šlepom i odgovarajućim rukavicama. Izgled je upotpunila blistavom tijarom. Haljina boje bakra osim očitog sjaja, imala je i dublje značenje. Na crvenom je tepihu uz tri asistenta spustila šlep i otkrila njegovo tirkizno dno koje simbolizira art deco odu Kipu slobode, koji je iz bakrene boje oksidirao. Kako bi u potpunosti postala živa verzija dame Slobode, prenosi Page Six.

Foto: Instagram gildedagehbo

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

studenti bez radnog iskustva

Zaposliti studente bez radnog iskustva? Da!

Na mladima svijet ostaje. Ali mladi su bahati, ništa ne znaju, lijeni su i nemaju iskustva. No, mladi su budućnost. Pa...
- Advertisment -