Ruši li Google web stranice koje nisu mobile-friendly?

Ovih dana u online poslovnom svijetu nešto se jako šuška. Nekolicina vlasnika web stranica je skeptična, no većina njih panično čita crne novosti o Google algoritmu.

Stranice koje nemaju mobilnu verziju, nestat će s interneta

Ako imate web shop, online magazin ili bilo koji oblik online poslovanja, sigurno ste i vi pročitali o promjeni Google algoritma i novom indeksiranju koji će uvelike utjecati na non-mobile-friendly web stranice.

Mobile-friendly stranice su one koje su optimizirane za pregledavanje s mobilnih uređaja, te se njima prilagođavaju kako bi olakšali snalaženje i uporabu.

Već neko vrijeme takve stranice imaju oznaku „mobile-friendly“, odnosno „za mobilne uređaje“, što pomaže korisnicima da odaberu one stranice koje će se prilagoditi njihovim zaslonima. No osim te oznake, internet prostranstvima kruže upozorenja kako će neoptimizirane stranice ili nestati ili pasti jako nisko.

Na sreću svih vas koji se niste na vrijeme vodili računa o rastućem trendu upotrebe mobitela, ipak imamo dobre vijesti. Vaša stranica neće nestati.

Pa, što se zapravo kuha u Googleu?

„Za mobilne uređaje“ je ipak nužnost za uspjeh

Tijekom veljače, Google je objavio da će od 21. travnja sve web stranice optimizirane za mobilne uređaje biti bolje pozicionirane na mobilnim uređajima od onih koje to nisu. Drugim riječima, isključivo pri pretraživanjima na mobitelima, mobile-friendly stranice imat će prednost nad ostalim. No isto tako, pri korištenju računala ili tableta, neće biti promjene.

Važno je napomenuti, Google uzima u obzir mnogo parametra, a ova promjena je samo jedan od njih. Pa tako, ako imate sjajan sadržaj, relevantan za posjetitelje i dobar SEO (optimizacija stranice), ona će se i dalje prikazati visoko rangirana, čak i na mobilnim uređajima.

No bez obzira na to, svakako je preporučljivo kreirati mobilnu verziju weba. Mobiteli se sve više koriste i to je jedini način da svojim kupcima/klijentima/gostima pružite dobro iskustvo surfanja po vašoj stranici. Kako bi bili uspješni, ponekad je nužno slijediti određene trendove.

Je li vaša stranica mobile-friendly možete provjeriti ovdje.

mobile-friendly-stranice-1

Autorica: Maja Šustar, internet marketing manager u Google partner agenciji Otvorena mreža (www.otvorena.hr)

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više