Ključ je u dobroj tržišnoj niši

Kako sama kaže, po struci profesorica, no po životnoj opsesiji modna kreatorica, Neda Makjanić Kunić je od malena znala koji je njezin alat – škare, igla i konac.

 „U osnovnoj školi sam sama sebi šivala. Imala sam „mota“ za dobre kombinacije, uvijek savjetovala prijateljice  i poznanice“, rekla nam je ova poznata splitska kreatorica i vlasnica modne kuće „MAK“.

Učila na vlastitim pogreškama

Iako su joj mnogi priželjkivali liječničku karijeru pa je i upisala studij defektologije, Neda se nakon kratkog rada u struci ipak vratila svojoj prvoj ljubavi – modi. Tada mali krojački obrt, ova rođena Hvaranka, osnovala je 1986. godine ušavši tako u “muški” svijet poduzetništva  na mala vrata i to po načelu “učenja na vlastitim pogreškama”. Kako nijedan put do vlastitog biznisa nije lagan, ni Nedi nije odmah cvalo cvijeće, ali je vrlo dobro znala što želi ostvariti i na koji način.

„Željela sam proizvoditi dobre komade odjeće koji će biti dizajnerski, od vrlo kvalitetnih materijala sa izvrsnom konstrukcijom i izradom“.

Pronašla rupu na tržištu

Neda Makjanić Kunić je istraživala tržište i iskoristila manjak velikih brojeva pa se nametnula svojim kolekcijama i za „male“ i „velike žene“ prikladne za sve prigode.

Uz kvalitetnu proizvodnju, Neda na prvo mjesto stavlja potrebe svojih klijentica pa tako uvijek teži tome da njezin atelje i dućan bude mjesto gdje će žene uživati, biti izvrsno poslužene, dobiti dobar savjet te izabrati poslovnu i privatnu odjeću koja će biti po njihovoj mjeri i odabiru.

Danas ova modna kuća zapošljava 60-tak djelatnika te je jedna od najpoznatijih hrvatskih tekstilnih tvrtki koja se  može pohvaliti tehnološki i arhitektonski najmodernijom radionicom u Dalmaciji te vlastitom prodajnom mrežom modnih salona.  Tijekom svoje karijere Neda Makjanić Kunić primila je brojna priznanja za svoj rad te dva puta bila proglašena poudzetnicom godine. Njezine su kolekcije za proljeće/ljeto i jesen/zimu  nezaobilazne na svakom prestižnom modnom događaju Cro-a-Porteru kao i dio modnih editorijala i časopisa.

Stručni tim koji zajedno diše i reagira

Osim dobrom i kvalitetnom proizvodu, uspjeh svoje tvrtke uvelike pripisuje i svom stručnom timu ljudi koji zajedno dišu, svakodnevno izmijenju najvažnije informacije, usavršavaju se i osluškuju tržište. U ovom teškom razdoblju krize i recesije, Neda nastoji održati svoj brend i nadopuniti  poslovni tim mladim i sposoobnim kretaivnim snagama koje će ga i dalje razvijati i njegovati u ovom smjeru te stvarati nove linije.

„Za nas kao malu tekstilnu tvrtku u ovoj zemlji i u ovakvim uvjetima od izuzetne je važnosti izvanredna usluga, male serije, te osluškivanje tržišta i promptno reagiranje“.

Posao kao ispušni ventil

Uz ostvareni poslovni uspjeh, Neda Makjanić Kunić se ostvarila i kao majka dvojice sinova pa je tako i ona, kao i sve ostale poduzetnice, teško održavala balans između obitelji i posla.

„Dok su djeca bila mala zapostavila sam sebe te sam bila između obitelji i posla, a sada kada su djeca odrasla, na poslu sam i dalje dugo, ali ipak nađem vremena za sebe i za neke svoje aktivnosti“.

Nadalje, Neda ističe kako je mnogo lakše održati ravnotežu kada u živote sve što radite, radite s ljubavlju: „Ako volite svoj posao i to što radite, onda vam je i to ispušni ventil“.

Neda Makjanić Kunić će gostovati na našem drugom Lunch&Learn eventu koji će se održati 04. travnja u Splitu, restoranu Imperium. Sa svim sudionicama podijelit će svoje prve korake u pokretanju vlastitog biznisa, strahove i izazove te kako je uspjela svoju modnu kuću „MAK“ održati uspješnom i nakon 25 godina postojanja.

Foto: moda.hr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...