Neoporezive isplate zaposlenicima

Zakon o porezu na dohodak definira da poslodavac u tijeku godine može svojim zaposlenicima neoporezivo isplatiti prigodne nagrade u visini do 2.500 kn.

S obzirom na to da je vrijeme blagdana i darivanja, idealna je prilika da nagradite svoje zaposlenike za rad u 2015. godini. No, kako nagraditi zaposlene i o kojim detaljima morate voditi brigu?

Neoporezive isplate za zaposlenike

Božićnice, darovi u naravi, kao i darovi za djecu, smatraju se pravima djelatnika. Ovakva vrsta materijalnih prava nije izravno uređena Zakonom o radu, već se uređuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili jednostavno odlukom poslodavca.

Pri tome je potrebno napomenuti da, ukoliko takvo pravo nije uređeno nekim od gore spomenutih akata, djelatnik nema pravne osnove za njegovo ostvarivanje.

Božićnica ili prigodne nagrade

Poslodavac u tijeku godine može svojim zaposlenicima neoporezivo isplatiti prigodne nagrade u visini do 2.500,00 kn. Nagrada se može isplatiti uz bilo koju prigodu tijekom godine. Najčešće se takve nagrade isplaćuju u vrijeme Uskrsa, Božića te kao regres za godišnji odmor.

Iznos od 2.500,00 kn poslodavac može isplatiti i djelatnicima koji nisu radili kod njega cijelu godinu. Također, poslodavac može isplatiti takvu nagradu i djelatnicima koji su na bolovanju, porodiljnom dopustu, roditeljskom dopustu i slično. Bitno je da su te osobe zaposlenici tvrtke. Prigodnu nagradu poslodavac može isplatiti na račun zaposlenika, ali i u gotovini.

Dar u naravi i dar za dijete

Poslodavac može svom radniku u toku godine neoporezivo dodijeliti:

  • Dar u naravi do 400,00 kn (s uključenim PDV-om)
  • Dar djetetu zaposlenika do 15 godina starosti (uključujući dijete koje do 31.12. tekuće godine navršava 15 godina) do 600,00 kn godišnje u novcu ili u naravi.

Dar u naravi do 400,00 kn (s PDV-om) poslodavac može radniku dodijeliti isključivo u naravi dobra ili usluge. Poslodavac samostalno kupuje dar i daruje ga djelatniku.

Ako je tržišna vrijednost dara veća on 400,00 kn, smatra se da razlika do stvarne vrijednosti predstavlja za djelatnika plaću u naravi na koju je poslodavac obvezan obračunati i uplatiti pripadajuće doprinose i poreze.

Autorica: Ivona Platnar, vlasnica i direktorica knjigovodstvenog servisa Biro59

PPUB-Disclaimer

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više