Osoba za koju bi se svaka žena trebala udati

Tracy McMillan američka je autorica, televizijska spisateljica i stručnjakinja za veze. U svom govoru na TED konferenciji objasnila je zašto se udala i razvela tri puta, odnosno zašto nijedna njena veza nije uspjela. Pojam ljubavi i prihvaćanja sebe opisala je kroz udaju za samu sebe.

Prvo morate voljeti sebe da bi vas voljeli drugi

Dok je Tracy bila djevojčica mislila je da je recept za sretnu vezu poprilično jednostavan – da ljubav vodi braku, a brak djeci. I to je to. Njezin ljubavni život pak priča malo drugačiju priču. Tracy se udala i razvela tri puta te shvatila da recept za sretnu vezu ipak nije tako jednostavan. Shvatila je da prvo mora ući u sretnu vezu sama sa sobom, pa tek onda može biti sretna s drugima.

„Nakon razvoda 2005. godine shvatila sam da se udajem za svakoga tko mi je na vidiku, osim za jednu osobu za koju bi se trebala udati kako bi mogla imati uspješnu vezu. I jednom kada se udam za tu osobu, sve moje veze, uključujući i one propale, postat će uspješne“, rekla je Tracy u svom govoru.

Što znači udati se za sebe?

„Izgraditi sebe kao osobu i shvatiti da nema osobe, posla, prijatelja ili situacije koja vas može učiniti potpunom jer to već jeste“, objasnila je Tracy.

Iako Tracy sada voli samu sebe, njezin put prema tome nije bio nimalo lak. Njena je majka bila „dama noći“ te ju je ostavila u domu za nezbrinutu djecu kada je imala samo tri mjeseca. Otac, s druge strane, bio je kriminalac koji je većinu njenog života proveo u zatvoru. Dok je bila djevojčica, bila je smještena kod više od 20 različitih obitelji. Naravno da je takvo djetinjstvo ostavilo posljedice na nju. Tracy je odrasla sa samo jednim ciljem – da je nitko više nikada ne ostavi. Zato je mislila da je brak način da postigne taj cilj. Nakon što je ona ostavila prva dva muža, našla se u situaciji da ju je treći muž varao s drugom ženom. Tada je shvatila da nikada neće imati uspješnu vezu ako ne nauči prvo zavoljeti sebe.

Kako bi zavoljela sebe odlučila se udati za sebe, odnosno, odlučila je sebi izgovoriti bračne zavjete.

„Udat ćeš se za sebe u bogatstvu i siromaštvu“

Što to znači? Da moramo voljeti sebe kao osobu kakva jesmo u sadašnjem trenutku. Lako je voljeti nekoga kada je bogat. Prava ljubav se prepoznaje kada nemamo novaca. Drugim riječima, zavolite sebe sada kada tek gradite karijeru ili vlastiti biznis, a ne tek kada ćete biti uspješni.

„Voljeti sadašnju sebe je jedini način da dođete tamo kamo želite stići.“

„Udat ćeš se za sebe u dobru i zlu“

Obožavamo one situacije kada nam je dobar dan, dobar trenutak, kada imamo odličnu frizuru. Treba voljeti sebe u lošim situacijama – kada shvatimo da nam je prošla trideseta i da još nemamo svoj stan, da živimo s roditeljima, da nemamo karijeru o kakvoj smo maštale, da smo same, neudane…

„Udat ćeš se za sebe u zdravlju i bolesti“

Život nam rijetko nešto pokloni na dar, bez obzira na to koliko mi to tražili ili trebali u sadašnjem trenutku. Ono što nam život pruža, kaže Tracy, su ljudi ili situacije koje nam omogućuju da sami ostvarimo svoje ciljeve, da ostvarimo ono što želimo. Čak i ako pogriješimo u životu, nema veze dokle god nas ta pogreška nešto nauči.

„Pogreška nije neuspjeh osim ako ne naučite nešto iz nje i ne razvijete se kao osoba.“

„Voli sebe na način na koji želiš da te drugi vole“

I opet se vraćamo na prvobitnu misao – prvo moramo voljeti sebe točno onakvima kakve jesmo, sa svim našim mana i vrlinama, ako ikada želimo da nas drugi vole. Kada naučimo kako voljeti sebe, naučit ćemo i kako voljeti druge ljude – isto onakvima kakvi jesu.

„Ulazila sam u veze cijeli svoj život nadajući se da ću se riješiti osjećaja koji sam imala cijeli život – da nisam potpuna ako me netko ne voli. Istina je da se nikada nisam mogla osjećati potpunom dok ne naučim kako voljeti samu sebe“, zaključila je Tracy.

Foto: Youtube ScreenShot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -