U ovoj zemlji bake su plaćene za čuvanje unuka

Jeste li znali da dadiljanje može pomoći bakama da očuvaju svoje zdravlje? Bake koje pomažu roditeljima u čuvanju djece barem jednom tjedno imaju manji rizik od razvoja demencije i Alzheimerove bolesti, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Menopause.

Osim njih samih, od baka servisa imaju koristi i uspješne žene, kojima je povremeno uskakanje majke u pomoć nešto što zaista nema cijenu. Za razliku od dadilja, na bake se uvijek možete osloniti jer one nemaju svoje radno vrijeme, u njih imate više povjerenja, a ljubav koju daju svojoj unučadi je jednako bezuvjetna kao i majčina.

I zato su u jednoj državi došli na genijalnu ideju kako zahvaliti bakama za čuvanje unuka, a izgleda kao win-win situacija.

Plaća za čuvanje djece tijekom radnog dana

Riječ je o Turskoj koja u veljači pokreće pilot projekt kako bi se bakama isplaćivalo za čuvanje djece tijekom radnog dana, piše portal Al-Monitor. Umirovljenice i bake koje nisu radile primaju mirovinu od 1000 do 1800 turskih lira (1750 do 3150 kuna), a uz pomoć ove inicijative dobivale bi dodatnih 400 lira ( oko 730 kuna) mjesečno.

Na ovaj se način želi potaknuti zapošljavanje majki, osobito onih koje su zbog brige oko djeteta radile skraćeno.  Bake bi tako trebale preuzeti brigu o djeci, a majke bi mogle prijeći na puno radno vrijeme.

Ovaj pilot projekt usmjeren je prema turskim pokrajinama u Izmiru i Bursi i trajat će 6 mjeseci, a nakon toga trebao bi se proširiti i na ostale pokrajine te u konačnici zaposliti oko 500 000 baka.

Dok roditelji dobivaju pouzdanu osobu koja će se brinuti za njihovo dijete, što ih ne košta ništa,  s druge strane bake će biti zdravije i zaradit će novac za kvalitetno provedeno vrijeme s unucima.

A za one koji nemaju tu sreću da su im majke u blizini, možda bi bilo najbolje rješenje koje je ponudila jedna američka kompanija koja nudi centar za čuvanje djece u sklopu tvrtke.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više