Pod kojim nazivom spremiti životopis?

Otvorili ste životopis, upisali sve svoje osobne podatke, radna iskustva, vještine i kompetencije i trebate ga na kraju spremiti. Kako ćete nazvati dokument? Jeste li se ikada zapitali kako biste trebali nazvati dokument? Je li to uopće važno?

Odaberite pravi naziv

Naziv dokumenta važan je poslodavcu. Ovakve male i naizgled neprimjetne stvari važne su u ovo digitalno doba traženja poslova.

Želite li ostaviti dobar dojam već prilikom javljanja na oglas, svom životopisu dajte ime kako bi poslodavac vaš dokument mogao lakše spremiti u računalo, bez da on sam mora dodatno preimenovati dokument.

Prema mišljenju stručnjaka poslodavcu je iznimno važno da dokument ima svoj naziv. Pritom se ne misli na naziv dokumenta „zivotopis.doc“, već se savjetuje da u nazivu dokumenta stavite bar svoje prezime.

Ipak, najbolje bi bilo da nazovete dokument punim imenom i prezimenom te nazivom koji pobliže označava o kojem je točno dokumentu riječ. Primjerice „MarijaHorvat-zivotopis.doc“ „MarijaHorvat-motivacijsko pismo.doc“ ili „MarijaHorvat-preporuka.doc“. Poslodavac će vam biti zahvalan na tome.

Spremite životopis u PDF formatu

Druga stvar koja se također savjetuje, da svoj životopis spremite u PDF formatu, umjesto u Word dokumentu. Na taj način ćete imati ljepši font i format, a životopis će izgledati profesionalnije. U tom slučaju automatski će vam se promijeniti naziv dokumenta iz „doc“ u „pdf“ – „MarijaHorvat-zivotopis.pdf“.

Ono što se još preporuča je vrijeme dokumenta. Kako na svakom dokumentu osim naziva, možete vidjeti i datum kada je dokument napravljen, ne bi bilo baš profesionalno s vaše strane da pošaljete potencijalnom poslodavcu životopis star nekoliko godina.

Svaki poslodavac mora imati dojam da je životopis namijenjen i pisan isključivo njemu, stoga obratite pažnju i na ovaj detalj.

Ponekad jednostavne stvari ili sitnice mogu nekog izdvojiti iz mase. Ostavite dobar dojam već u prvoj fazi prikupljanja životopisa. Možda vam upravo takve sitnice mogu pomoći da dođete do sljedećih krugova razgovora.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -