Povrat poreza: Provjerite imate li pravo na povrat ili dugujete državi

Početkom svibnja počela je isplata preplaćenog poreza na dohodak. Pravo na povrat preplaćenog poreza ima oko 664 tisuće građana, a državi dug mora uplatiti 91 tisuća građana. Isplata povrata poreza trajat će do 31. svibnja, a oni koji državi moraju uplatiti određeni iznos, to mogu učiniti do 31. srpnja.

Gdje provjeriti informacije

Ako vam poštom još nije stiglo rješenje Porezne uprave o povratu poreza, točnije dobivate li preplaćeni porez nazad ili morate državi uplatiti nešto, to možete provjeriti putem E-građanina.


Pročitajte više: Nagrade na koje se ne plaća porez


Pravo na povrat poreza

Pravo na povrat poreza utvrđeno je kod 663.564 poreznih obveznika u iznosu od 1,7 milijardi kuna, dok 91.179 građana mora uplatiti razliku poreza u državni proračun u iznosu od 316 milijuna kuna“,  rekao je ministar financija Zdravko Marić, navodi Večernji.hr.

Povrat poreza za fizičke osobe, dakle, osobe koje su zaposlene u nekoj tvrtci obračunava Porezna uprava.

„Godišnji obračun provodi se već nekoliko godina po službenoj dužnosti, a obvezu podnošenja porezne prijave imaju samo građani koji se bave nekom poslovnom aktivnošću, samostalne profesije, obrtnici ili ljudi koji primaju neki dohodak iz inozemstva, mirovinu ili drugi dohodak“, piše Večernji list.


Pročitajte više: Smanjen je ‘ženski porez’ na uloške i tampone


Mladi dobivaju veći povrat

Oko 146 tisuća mladih do 30 godina dobiva više novca od povrata poreza na dohodak. Četvrtim krugom porezne reforme početkom 2020. godine Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku da mladi do 25 godina dobivaju povrat poreza u iznosu od 100 posto, a mladi od 25 do 30 godina dobivaju povrat poreza uvećan za 50 posto.

Povrat poreza na dohodak je pravo koje prema Zakonu o porezu na dohodak pripada svakoj fizičkoj osobi koja je u tijeku godine možebitno pretplatila porez na dohodak kroz predujmove koje su plaćali isplatitelji dohotka u odnosu na ono što je godišnja obveza te osobe, navodi Dnevnik.hr.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -