3 koraka koje morate napraviti kad želite šefa tražiti povratnu informaciju

Povratna informacija važna je jer doprinosi poslovnom uspjehu, potiče daljnji rad i motivaciju. Ona je važna za osobni razvoj pojedinca. Vaš šef njome iznosi mišljenje jeste li neki posao odradili kvalitetno ili trebate nešto poboljšati.

Nemojte bježati od toga

Na taj način zapravo možete vidjeti rastete li profesionalno, stojite li na mjestu ili se čak spuštate.

Ženama je to teže tražiti, jer emocionalnije reagiraju na nju, a nekad pate i od manjka samopouzdanja, pa im kritika u tom trenutku i ne leži baš najbolje. I zato je jednostavnije ne započinjati tu temu, ako je već šef ne spominje. No, takav stav je krivi. Trebale bi je tražiti uvijek, a to savjetuje i Sallie Krawcheck.

Čak i kada se radi o negativnom feedbacku, na njega ne biste trebale gledati tako, jer to je isto tako informacija iz koje možete nešto naučiti i ispraviti ono što nije bilo dobro. Ukoliko pak ignorirate, posao se samo nagomilava, a vama se smanjuju mogućnosti za razvijanje.

Dobra povratna informacija može napraviti razliku između prosječne i uspješne karijere. Stoga, ukoliko vam je šef sam ne daje, nema ništa loše u tome da je same zatražite od njega. Kako?


Pročitajte više: Razgovor o plaći je bitan. Zašto onda šutimo?


Pripremite šefa za sastanak

Specijalistica u ljudskim resursima Dorriane St Fleur savjetuje da pošaljete e-mail u kojem ćete zatražiti sastanak sa svojim šefom.

U mailu naglasite o čemu želite razgovarati, odnosno o čemu tražite njegovu povratnu informaciju. Navedite i razlog zbog čega vam je važna njegova informacija, dajte do znanja da ste otvoreni i za konstruktivnu kritiku te da želite razvijati svoju karijeru. Dajte šefu priliku da odredi termin sastanka, da se i on pripremi za to.

Odaberite pravo vrijeme

Sheila Heen, autorica knjige “Thanks for the Feedback: The Science and Art of Receiving Feedback Well” savjetuje da ne čekate dugo s traženjem povratne informacije. To ne mora biti samo jednom godišnje, već je tražite čim odradite zadatak ili završite s projektom.

Postavite konkretna pitanja

No, nemojte nikako pristupiti na način da ga pitate samo “Mogu li dobiti Vašu povratnu informaciju?”. Budite precizniji u traženju njegovog odgovora. Želite li dobiti jasnije odgovore, executive coach i instruktor u Stanford Graduate School of Business Ed Batista savjetuje da vaša pitanja počinju s “što” ili “kako”, primjerice “Što sam mogla napraviti drugačije ili bolje?”

I nemojte emocionalno reagirati na nju, već je iskoristite u najbolje svrhe!

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -