Kada je primjereno ženi dati kompliment u poslovnom okruženju?

Nedavno je američki predsjednik Donald Trump, prilikom službenog posjeta Francuskoj, francuskoj prvoj dami  Brigitte Marcon rekao: „Vi ste u tako dobroj formi…Prekrasno.“

Ta je njegova izjava izazvala lavinu reakcija na društvenim medijima. Mnogi mediji, kao i korisnici društvenih mreža, njegove su komentare opisali neprimjerenima.

Komplimenti na poslu: kada da, kada nikako

Reebok, svjetski brend sportske obuće i odjeće napravio je infografiku u kojoj donosi kada je prikladno reći: „Vi ste u tako dobroj formi…Prekrasno.“

Jeste li svjetski vođa/lider koji pozdravlja supružnika šefa države. Tada nije poželjno reći ženi da je dobroj formi.

Jeste li  u redu pored žene koja je naručila jutarnju kavu? Jednako tako, tada se nije poželjno tako obratiti ženi.

Prema Reeboku, jedina situacija kada ženi možete dati takav kompliment jest ako ste pronašli „zaboravljeni akcijski lik iz svoje mladosti…u podrumu svojih roditelja.“

No, postavlja se pitanje da li uopće ikada ženi poželjno dati kompliment na poslu?

Ženi je poželjno dati kompliment kada to iskreno mislite. Ako ste bliski prijatelj ili suradnik, vjerujemo da odmjereni kompliment samo može pomoći u daljnjem odnosu ili poslovnoj komunikaciji.

Naravno, davanje komplimenta ovisi i o kontekstu davanja, ali i o situaciji. Ovisi i o tome tko daje kompliment, što se pohvaljuje i na koji način.

Ako kompliment upućujemo bliskoj osobi, taj je kompliment drugačije naravi od onoga koji dajemo nepoznatoj ili manje bliskoj osobi.

Bliskim osobama najčešće upućujemo komplimente koji su iz srca. Komplimente možemo uputiti i za izgled. Primjerice, pohvaliti haljinu koju danas nosi, šminku, frizuru ili jednostavno reći: “danas baš lijepo izgledaš”. Lijepo je i pohvaliti karakter i osobnost žene, poput: “baš se super osjećam u tvom društvu ili ti mi uvijek uljepšaš dan…”

Primjerice, prilikom rada u timu: pohvala kolege za odlično napravljen posao može biti samo plus. Stoga je na poslu primjerenije davati komplimente u tom kontekstu. Jednako tako, poželjno je pohvaliti njihov javni nastup, uspjeh, novu ideju ili rezultate koje su ostvarili za kompaniju u kojoj rade.

Osim ako vam je kolega ili šef ujedno dobar prijatelj, tada, vjerujemo, da komplimenti nekako dolaze prirodno, sami po sebi.

Dorothy Dalton, međunarodna karijerna trenerica, stručnjakinja za ljudske resurse i vlasnica 3Plus Internationala smatra da je neprimjereno da se šef obraća kolegici na primjer s “honey”. Naime, on je u položaju moći i treba se ponašati profesionalno.

Komentiranje nečije haljine, kravata ili cipela se najčešće razmjenjuje među kolegama ili vršnjacima, ističe Dorothy.

U svakom odnosu u kojem postoji određena moć, nije poželjno davati takve pohvale.

Na Mini-mentoring dijelu ovogodišnje Future leaders konferencije savjetovala je da komplimenti na temelju izgleda nisu primjereni u poslovnoj komunikaciji. No, uvijek treba uzeti u obzir i kultularne razlike.

Kako reagirati na neprimjeren kompliment?

“Ovisno o tome tko nam daje kompliment, rekla bih: “Radije bih da ste pohvalili kvalitetu mog rada, a ne moju haljinu ili cipele itd.” savjetuje Dorothy.

Sve u svemu, poželjno je da se žene pohvale na temelju svojih sposobnosti i talenata, a ne na temelju izgleda.

Što vi mislite o tome? Kakve vi komplimente dobivate i kako reagirate na njih?

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovanje u estoniji

U RH ćete izgubiti 200, a u Estoniji 50 sati na...

Početkom ožujka za članice Women in Adria i članove Udruge glas poduzetnika održale smo webinar naziva Estonsko...
- Advertisment -