Danas počinje Ramazan; je li on jednak za žene i muškarce?

Danas je prvi dan Ramazana, devetog mjeseca lunarnog muslimanskog kalendara. Velik dio ovog svetog mjeseca odnosi se na post. Tijekom njega, odrasli, zdravi muslimani ne konzumiraju hranu, piće, ali i izbjegavaju ljutnju te nemoralne činove. Svakog dana od zore do sumraka, apstiniraju od jela i tekućine.

Ramazan ima veliku duhovnu važnost

Uz tu fizičku, Ramazan ima veliku vjersku i duhovnu važnost. Kako muslimani vjeruju da je Ku’ran obznanjen tijekom ramazana, potiče ih se na molitvu i čitanje svetog pisma, kao i činjenje dobrih djela. Ovaj sveti mjesec prilika je muslimanima za duhovno čišćenje.

Dva obroka dnevno

Sehur je naziv obroka koji se jede u zoru, te nakon njega nastupa post, koji traje od sumraka. Iftar je obrok kojim se prekida post, a nakon njega slijedi molitva. Obitelji se tijekom Ramazana okupljaju i zajedno blaguju, prekidajući post. To su često prave male gozbe, koje žene pripremaju satima. To je jedna od obaveza žena, uz vlastiti post, hraniti one koji poste.

Ramazan završava Bajramom, blagdanom kojim se slavi kraj posta. Ramazanski Bajram traje tri dana, a pada na prvi dan lunarnog desetog mjeseca Islamskog kalendara.

Kako život u ovom svetom mjesecu za pripadnike Islama izgleda za jednu zaposlenu ženu?


Pročitajte više: Beauty blogerica u hidžabu postala zaštitno lice branda Cover Girl


Oslobođene posta dok traje menstruacija

„Najveća briga mi je biti u mogućnosti postiti dok obavljam dnevne obaveze na poslu koje uključuju mnogo intervjua i telefonskih razgovora. Mnogo sam godina većinu svojeg godišnjeg odmora koristila tijekom Ramazana.“ S godinama, luksuz uzimanja godišnjeg odmora tijekom Ramazana nije više bio realistična opcija, piše  Samirah Majeed za Muslim Women Connect.

Žene su tijekom menstruacije oslobođene dužnosti posta, što nerijetko ne koriste, ili čak potajice jedu i piju tijekom dana. Razlog tome je što je menstruacija tabu tema i ne smije se znati da žena menstruira. Kako se nositi s ovim problemom, na šaljiv je način prikazano u videu koji je Ash Ahmad objavila na svojem LinkedIn profilu.


Pročitajte više: Istraživanje povodom Dana žena: Više od 60% djevojaka osjeća sram tijekom menstruacije


Mijenjanje naučenih ponašanja

„Odrasla sam u zajednici gdje su mjesečnice bile tabu i nismo smjeli o njima pričati niti su muškarci smjeli znati kad je imamo, stoga su se tijekom mjeseca Ramazana žene pretvarale da ne poste ili pazile da ih nitko ne gleda dok jedu,“ piše Ahmad, dodajući da tek sad uči da ta ‘naučena ponašanja’ oko mjesečnica nisu u redu, te da se nje ne treba sramiti, jer je prirodan dio svake žene.

Sve propuštene dane posta žena je dužna nadoknaditi, postom u neko drugo doba.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -