Znate li koja je razlika između ponude i predračuna?

Ako ste među mnogima koji su u nedoumici kada su u pitanju ponude i predračuni, zanimat će vas nastavak teksta. Saznajte koja je razlika između spomenutih dokumenata, što oni zapravo znače i na što obvezuju.

Sloboda pregovora

Ponuda je dokument informativnog karaktera koji kupca upoznaje s proizvodom i uslugom te može odmah biti iskazana i cijena za navedeno. Ponuda vas ne obvezuje platiti išta, a s prodavateljem još možete i pregovarati oko iznosa. Ako vam odgovaraju sve stavke navedene na ponudi te ju prihvaćate, slobodno možete i izvršiti uplatu po ponudi.

Dokument “veće težine”

Predračun je isti dokument kao i ponuda, ali na predračunu su uvijek navedeni iznosi proizvoda i usluga. Zašto? Zato jer je cilj predračuna poziv na uplatu. Također, ni ovdje nemate obvezu platiti, ali mnogi smatraju da predračun ima “veću težinu” nego ponuda. S njime ćete se i češće susretati.

Što im je zajedničko?

Ono što je zajedničko i ponudi i predračunu je to da ne predstavljaju knjigovodstveni dokument i nigdje se ne knjiže.  Niti po ponudi niti po predračunu ne možete priznati iskazani PDV, što će vam biti i naglašeno na navedenim dokumentima. Zato je prodavatelj pri uplati obvezan izdati konačni račun ili račun za predujam.

Važna stavka za sve uključene strane

Nakon izvršene uplate, bilo putem ponude ili predračuna, prodavatelj će vam ispostaviti račun za primljeni predujam za proizvod/uslugu u slučaju kada je kupljeno potrebno čekati. To je bitna stavka i za vas i za prodavatelja, ako nije u mogućnosti ispostaviti konačni račun, a završava porezno razdoblje kada mora podnijeti izvještaj i platiti porez. Račun za predujam se knjiži i priznaje se PDV iskazan na njemu.

razlika između ponude i predračuna

Nakon isporuke, prodavatelj ispostavlja konačni račun, stornira račun za predujam te na konačnom računu navodi i iznos uplaćenog predujma. Tada više nemate obvezu išta plaćati. Ukoliko ste uplatili samo dio ponude/predračuna ili ste se naknadno odlučili za još koji proizvod/uslugu, prodavatelj vam na konačnom računu iskazuje i razliku za uplatu.

Jednostavniji izbor

Ako ste vi oni koji izdaju ponude i predračune, radije se odlučite na ponudu. Jednostavnija je i kupci se ugodnije osjećaju. Ipak, bez obzira koji dokument koristite, ne zaboravite ga uvijek numerirati i dodijeliti poziv na broj kako bi se kasnije bolje snašli među brojnim uplatama.

Autorica: Martina Ćosić

Martina Ćosić, bacc. oec. računovodstva i financija
Okušala se u različitim ekonomskim granama od prodaje do marketinga i vođenja ureda te  se na zamolbu majke da joj pomogne u obiteljskom poduzeću sasvim slučajno našla u knjigovodstvu za koje je godinama imala predrasudu da je dosadan posao. Na vlastito iznenađenje otkrila je to zapravo jako kreativan i opsežan posao i potpuno se našla u tome, te već 13 godina skuplja iskustvo u knjigovodstvu i računovodstvu. Njeni klijenti su različitih profila: poduzeća, obrti, udruge, a najviše uživa pomagajući mladim poduzetnicima da se razviju i narastu. Za više informacija posjetite Facebook stranicu GreCo.Knjigovodstvo

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

instagram followeri

Što vole vidjeti Instagram followeri? Pitali smo članice s velikim brojkama

Društvene mreže postale su nužnost za poslovanje i stvaranje osobnog brenda, kao i brenda tvrtke. No doseći visok broj sljedbenika, kao...
- Advertisment -