Reese Witherspoon: „Kad bi potaknuli sve žene da budu još ambicioznije, promijenile bi svijet“

Svijet je prepun ambicioznih žena koje su uspjele ostvariti iznimne stvari. Jedna od njih je i američka glumica i producentica Reese Witherspoon.

Iako se proslavila kao mlada vrckava plavuša u komedijama, ona je puno više od toga. Svjesna kako u 30-ima više nije mogla dobivati uloge kao što je to bilo ranije, jer Hollywood većinom traži mlade žene, odlučila je stvar uzeti u svoje ruke te osnovala vlastitu produkcijsku kuću Pacific Standard kako bi promicala ženska prava. Nedavno je tome pridodala i multimedijsku tvrtku Hello Sunshine, sa ženskim pripovjedačima u medijima.

U članku koji je pisala za magazin Glamour željela je potaknuti žene da ne skrivaju svoju ambicioznost, već da je iskoriste jer ambiciozne žene mogu sve.

Ambiciozne žene mogu sve

Samo u posljednje dvije godine, Witherspoon je producirala mini seriju Big Little Lies, u kojoj je i sama glumila, a serija je imala čak 16 nominacija za nagradu Emmy. Uz to, glumila je i u dva filma koji su bili režirani od strane žena – Home Again i A Wrinkle in Time.

Dosad je predstavila 23 projekta sa snažnim ženskim likovima, različite dobi i rase – od filma o astronautkinji, poduzetnici koja je izumila Barbie, o mladim vojnikinjama koje su otišle na misije u Afganistan…

Premda mnogi misle da je njen put bio nešto lakši i jednostavniji jer je prethodno bila glumica i poznata je, no ona navodi kako ništa nije dobila preko veze i da se za sve izborila svojim predanim radom i ambicioznošću.

Na samom početku karijere, kad je snimala filmove, uvijek je bila okružena muškarcima, dok u cijeloj postavi filma nije bilo žena (možda 1-2). „Sjećam se kako mi je bilo neobično da su žene činile polovicu stanovništva, a tako je mali postotak uloga pripadao njima, na ekranu ili iza njega“, istaknula je Witherspoon.

A muškarci zapravo žele vidjeti žene na ekranu. Tako je serija Big Little Lies, uspjela ostvariti prosječno 8,5 milijuna gledatelja po emisiji, a bio je to podjednak omjer gledatelja oba spola. U seriji je bilo pet glumica, koje su bile u starosti od 25 do 50 godina.

To isto tako pokazuju i filmovi kao što je Wonder Woman, pa Witherspoon navodi kako je prava šteta da takvi filmovi nisu postojali i ranije, kako bi i mi odrastali uz njih.

Danas je u 38 posto filmova glavna protagonistica žena, što primjerice u odnosu na 2013. godinu kada ih je bilo svega 15 posto, jest pomak. No, i dalje se ne može govoriti o ravnopravnosti.

Možete se žaliti, a možete i same nešto poduzeti

Još uvijek, nažalost, vidimo da poslovne žene nisu jednako plaćene kao muškarci, i kada rade na istoj poziciji. I dalje smo svjedoci da za svoja prava moraju marširati, kao što su to činile i prije 45 godina…

Ipak, ova producentica smatra kako žene moraju same uzeti stvari u svoje ruke. Tako joj je jednom prilikom jedna žena rekla „Kao i ti, i ja sam mala, plava, samouvjerena, što nije dobro prihvaćeno u mojoj kompaniji. Oni ne žele čuti moje mišljenje, iako znam da im mogu ponuditi dodatne i korisne stvari“. Njen odgovor tada bio je „Možda nisi u pravoj kompaniji. Ako ljudi ne cijene tvoje kvalitete, vrijeme je da kreneš dalje“.

I to isto poručuje svim ženama. Trebate pronaći okruženje gdje možete pokazati svoju ambicioznost, gdje žele čuti i uvažavaju vaše mišljenje. Bilo da je riječ o vezi, poslu ili prijateljstvu.

Okružite se samo ljudima koji cijene vaše kvalitete. A tome učite i vašu djecu, neka znaju da je biti ambiciozan jednako vrijedna vrlina i za muškarce i za žene.

Witherspoon  je pitanje “Što bi bilo kada bi potaknuli sve žene da budu još ambicioznije?” postavila 2015. godine u govoru održanom prilikom dodjele nagrada Glamoura za Ženu godine. A sada ima i odgovor na njega. “Promijenile bi svijet.“

Foto: Alien Artifact – Flickr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...