Dobre vijesti za buduće roditelje – od 1. travnja rastu roditeljske naknade!

Konačno su iz Vlade i Sabora RH dobre vijesti dočekale i buduće zaposlene mame. Naime, od 1. travnja rastu roditeljske naknade za zaposlene ili samozaposlene roditelje, i to za čak 1,663 kune.

Povezano:

Saborski zastupnici prošlog su tjedna podržali prijedlog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, o dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, prenosi Hina. Prema ovim bi se dopunama od 1. travnja trebale povećati roditeljske naknade, to jest potpore koje se odnose na drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta.

Iznos rodiljnih potpora za prvih šest mjeseci za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka je punoj plaći koju su roditelji ostvarivali prije dopusta, dok roditeljska naknada za sljedećih šest mjeseci, u slučaju da dopust koriste oba roditelja, trenutno iznosi maksimalno 3,991 kunu.

Prema predviđenim promjenama, sve zaposlene ili samozaposlene roditelje očekuje povećanje roditeljske naknade za 1,663 kune, što znači da će ta naknada iznositi 5,654 kune. Ovaj bi se iznos dobivao kroz period od šest mjeseci u slučaju da to pravo koristi jedan roditelj ili još dva dodatna mjeseca ako pravo koriste oba roditelja.

Iako su podržali ovaj Vladin prijedlog, oporbeni su zastupnici istakli da je povećanje naknada ni približno ne predstavlja rješenje problema demografije u Hrvatskoj. Kritike su uglavnom bile upućene prema nedovoljnom broju dječjih vrtića, visokim stopama PDV-a na dječje potrepštine i nedostatka cjelovite demografske strategije. Prozvali su i trenutnu Vladu da nije učinila gotovo ništa s obzirom na to da je svoj predizborni program temeljila upravo na demografskoj politici te su pozvali na obuhvatnije reforme.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

5 pogrešnih stavova žena i kako ih promijeniti!

Poslovni svijet podrazumijeva konstantan rad na sebi. To uključuje i učenje o liderstvu – kako biti dobar vođa i kako donositi...
- Advertisment -