Na koji se način empatične osobe mogu nositi s neiskrenim ljudima?

Empatične osobe su  službeno identificirane 1991. godine kada je psihologinja Elaine Aron otkrila kako je između 15-20 posto naše populacije klasificirano kao emocionalno osjetljivo, piše portal Lifehack.

One imaju sposobnost da „upijaju“ emocije i ponašanja drugih ljudi. Dobri su u slušanju drugih, no kad se nađu u situaciji s neiskrenom osobom, osjećaju se nelagodno, umorne su, frustrirane, znoje se ili im srce jače lupa.

Lažni prijatelji iscrpljuju empatične osobe

Neiskrene osobe nalazimo i u poslovnom i privatnom životu. Oni se pretvaraju da su nam prijatelji iz osobne koristi, s nekima održavamo kontakt jer ih odavno znamo, a s drugima pak isključivo zbog posla.

Iako je takve osobe najbolje izbjeći, na to se ne možemo uvijek oslanjati.  Kod empatičnih osoba to svakako nije opcija, jer imaju i osjećaj krivnje ako žele pobjeći, premda su fizički iscrpljene nakon susreta s njom.

I zato Lifehack donosi 3 savjeta kako bi ostale pribrane i izbjegle negativne reakcije lažnih ljudi.

1. Uvijek govorite u svoje ime

U konfliktnim situacijama, osjetljive osobe ne žele povrijediti druge osobe. Međutim, ako se s nečim ne slažete, to ne znači da ste zato loša osoba. Nikad se nemojte bojati zastupati sebe i reći „ne“ kada je to potrebno.

Druge osobe trebaju same kontrolirati svoje emocije kada se s nečim ne složite. To je njihova, a ne vaša odgovornost.

2. Ne zaboravite slijediti svoj vlastiti put

Druga je pogreška uvijek nastojati pomoći svima kojima možete. Pomaganje drugima je lijepo, no treba znati kada podvući crtu.

Nastojte slijediti svoje srce i ne dozvoljavati drugima da vam stoje na tom putu. I zapamtite – sami ne možete spasiti cijeli svijet.

3.  Shvatite da ne možete ugoditi svima

Ukoliko svima želite ugađati, to može biti štetno za vas same. Ako radite uvijek protiv sebe, a u korist drugih, svoje vlastite potrebe stavljate na čekanje.  Na kraju ćete biti iscrpljeni i nećete moći ugoditi nikome, pa ni sebi.

Zato umjesto ugađanja drugima, podignite svoje samopouzdanje jer najprije treba ispuniti svoje potrebe,  kako biste mogli pomoći i drugima.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...