Šest jednostavnih načina kako možete dati podršku poduzetnicama

Danas je poduzetništvo ravnopravna karijerna opcija, za koje se odlučuje sve više žena. U Hrvatskoj, prema posljednjem GEM izvještaju, broj žena koje vode, pokreću ili imaju namjeru i sklonost prema poduzetništvu raste, dok je broj muškaraca u padu.

Potencijal poduzetništva žena prepoznaju i država, financijske institucije pa i lokalna vlast te programima potiču žene na osnivanje poduzeća.

Njima je potrebna i vaša podrška!

No, one vrlo često ističu kako im je najvažnija podrška obitelji pa i prijatelja, a ponekad upravo ona  izostane.

Stoga poduzetnica i mentorica Christie Whitehill predlaže šest jednostavnih načina kako im možete pomoći.

1. Budite joj oslonac

U prvoj fazi svoje poduzetničke priče obično sve mora raditi sama, pa iako je puna pozitive i sretna, susreće se s brojnim problemima, stoga joj je vaša podrška zaista potrebna. U tom periodu, može se osjećati usamljeno i izolirano, osobito ako radi od kuće.

Ako se radi o prodaji nečeg što vam neće opteretiti budžet, pokažite joj koliko cijenite njen trud i budite jedan od prvih kupaca. Također, preporučite njen proizvod ili uslugu onima za koje znate da bi im koristilo.

Dijeljenjem njene objave na svom profilu na društvenim mrežama također biste joj puno pomogli. Vas to ne bi stajalo ništa, a njoj bi uvelike pomoglo.

2. Otvorite joj vrata

Razmislite imate li nekog s vaše liste poslovnih kontakata tko bi joj mogao pomoći te ih pokušajte povezati. Već samim razgovorom uz kavu možda je mogu savjetovati ili joj ponuditi suradnju.

3. Ponudite joj pomoć

Ako možete učiniti za nju neku malenu i beznačajnu stvar, njoj će to značiti zaista puno. Čak i ako ne treba ništa, i to što zna da može računati na vas, za nju će vrijediti puno.

4. Svatko treba „napuniti baterije“

U današnje vrijeme se gotovo nemoguće isključiti. Osobito malim poduzetnicama, koje ili ne koriste godišnji odmor, jer si to ne mogu priuštiti, ili ga koriste na način da su mislima i dalje na poslu. Pa odgovaraju na e-mailove, pozive i slično…

Ponekad je potrebno odmaknuti se od svega, kako bi „napunili baterije“ za dalje. Možda zbog opsega posla i ne primijeti koliko vremena provodi tamo, zato je vi s vremena na vrijeme podsjetite na to. Pošaljite joj neki dar, pozovite je u kino, na večeru, izlet ili neku aktivnost.

5. Budite uz nju

Svatko treba prijatelja na kojeg se uvijek može osloniti, i koji će ga bez osuđivanja poslušati. Možda joj ne treba ni savjet, već samo da s nekim podijeli ono što joj je u mislima. Nekog tko će s njom prošetati ili popiti čašu vina.

Budite vi ta osoba.

6. Šaljite pozitivne vibracije

Podsjećajte je i na to koliko vrijedi i koliko je hrabro to što radi, osobito ako vidite da gubi samopouzdanje.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Stop nepotrenim nametima

UGP organizira potpisivanje peticije “Stop nepotrebnim nametima”!

Udruga Glas poduzetnika odlučila je organizirati potpisivanje peticije STOP nepotrebnim nametima kojom se traži ukidanje obvezne članarine u HGK-u, HOK-u i...