Slovenska predsjednica – feministkinja i bez srednjeg prsta

Slovenska predsjednica dr. Nataša Pirc Musar za ONA VE je napisala kolumnu o tome kako ona sama može doprinijeti ravnopravnosti spolova. U duhu Gandhijeve misli “Budi promjena koju želiš u svijetu” i ona promjenu želi pokrenuti od sebe. Kaže da pokušava dosljedno živjeti svoja uvjerenja i vizije. A jedno od tih uvjerenja je i ravnopravnost, a upravo je ravnopravnost osnova feminizma, piše slovenska predsjednica pa poručuje: “Ja sam feministica!”.

Pirc Musar upravo je postala članica novoosnovane platforme žena liderica Ujedinjenih naroda. Istaknula je da je trenutno, više nego ikad, ključno osigurati uravnoteženu uključenost žena i muškaraca u kreiranje politike i donošenje odluka. U svojoj kolumni Pirc Musar naglašava da se feminizam temelji upravo na jednakosti i pravdi.

U prošlosti muškarci stvarali zakone, a žene običaje

“Na jednakosti koja je daleko od istovjetnosti, daleko od ideje da mi žene vrijedimo više od muškaraca ili da su muškarci naši neprijatelji i obrnuto”, piše.

Jednakost, pravda i ravnopravnost žena je u interesu svih, muškaraca i žena, smatra slovenske predsjednica. Dodaje da želi da slovensko društvo poštuje žene zbog njihovog znanja, vještina, postignuća i suosjećanja.

“U prošlosti su muškarci stvarali zakone, a žene običaje… Vremena su se promijenila; zapravo – mi ljudi smo ih promijenili”, istaknula je.

Pirc Musar smatra da suvremeno društvo mora stajati na temeljima jednakosti, solidarnosti i poštivanja dostojanstva. Pa ipak, žene su još uvijek češće od muškaraca suočene s ekonomskom neovisnošću, sa stereotipima, sa zahtjevnijim usklađivanjem privatnog i profesionalnog života, s prevelikim očekivanjima, s nasiljem, nepoštivanjem, s netolerancijom…


Pročitajte više: Gdje je bila feministička Kolinda Grabar Kitarović kad smo je trebale?


Rodno ravnopravnija društva su mirnija i uspješnija

Stoga je pokrenula projekt “Tražimo i prepoznajmo znanje i sposobnost u politici”. Svrha projekta je upravo vidjeti i prepoznati političarke po njihovim djelima, uspjesima, postupcima i izjavama, po njihovom radu i utjecaju na društvo… Kvalitetan prijenos znanja i iskustva mladima ključan je za napredak svakog društva, stoga želi i svojim primjerom potaknuti mlade da se uključe u politiku.

Svijet se trenutno suočava s mnogim problemima, a samo neki od njih su brojna ratna žarišta, humanitarne krize bez presedana, prijelomne klimatske krize i prijetnje globalnom gospodarstvu koje sve više zahtijevaju ‘žensku’ perspektivu, energiju, viziju…

“Ako želimo ostvariti ciljeve održivog razvoja, moramo pojačati napore za ravnopravnost spolova”, napomenula je slovenska predsjednica i dodala kako se zna da su rodno ravnopravnija društva mirnija i uspješnija.

“Zato želim osnažiti svijest da su muškarci i žene samo dvije obale iste rijeke”.


Pročitajte više: Slovenija dobila prvu predsjednicu! Tko je Nataša Pirc Musar?


Je li Hrvatskoj žena predsjednica došla – prerano?

Slovenija je svoju prvu ženu predsjednicu dobila krajem 2022. godine, a čini se u pravo vrijeme. Diskurs o ženama kao ravnopravnim članovima društva već dugo nije bio ovako glasan, a feminizam važan društveni narativ.

Iako je Hrvatska ranije dobila svoju prvu ženu predsjednicu, još 2015. je Kolinda Grabar-Kitarović sjela na čelo Hrvatske gdje se zadržala do 2020., čini se da feminizam u vrijeme Grabar-Kitarović nije bio dovoljno jaka i dominantna politika pa se ni Grabar-Kitarović u ove vode nije baš upuštala. Već smo pisali kako je tijekom svoje predsjedničke o ženskim pravima govorila vrlo površno, sve je bilo svedivo floskula o tome kako žene trebaju biti uključene u odluke i kako je diskriminacija neprihvatljiva.

Njezine veće feminističke akcije dolaze tek nakon što je, globalno gledano, feminizam kao pokret ponovno došao pod povećalo javnosti. Sjećamo se kako je Grabar-Kitarović, ugodno smještena u fotelju, s blagim osmjehom na licu, pokazala srednji prst Miroslavu Škori i Ninu Raspudiću i time im poručila “j*bite se!” nakon njihovih konzervativnih izjava o pobačaju.

Bi li Grabar-Kitarović, da je došla kasnije, učinila više na prava žena u Hrvatskoj? Bi li bila napredna, kao Pirc Musar? Glasna kao što je bila kad je trebalo pokazati zube Škori i Raspudiću? Možda je zapravo Hrvatska svoju ženu predsjednicu dobila prerano.

Foto: Canva / LinkedIn / Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -