Stakleni strop puca u 2014

Europska unija napada stakleni strop u financijskoj industriji već od sljedeće godine.

Stakleni strop u financijskoj industriji pod nadzorom od sljedeće godine

EU direktiva CRD IV koja se uglavnom bavi jačanjem kapitala financijskih institucija, što je identificirano kao slabost tijekom financijske krize, između ostalog propisuje da banke, osiguravajuća društva i ostale tvrtke iz financijske industrije moraju imati poseban odbor koji će se baviti odabirom i selekcijom kandidata za vodeće pozicije. Odbor mora postaviti targete za žene na vodećim pozicijama te izvještavati o njihovom ostvarenju.

Direktiva je objavljena prošlog mjeseca a na snazi je od 1. siječnja 2014. Regulatori moraju odlučiti na koji način će ju implementirati u lokalno zakonodavstvo uključujući i dio koji se odnosi na stakleni strop u financijskoj industriji.

>>Stakleni strop i stakleni lift

Svaka financijska institucija će morati objaviti na koji način osigurava jednaku zastupljenost oba spola na vodećim pozicijama. Direktiva ne propisuje kvote već je svakoj kompaniji ostavljeno da sama sebi postavi ciljeve. Na kompaniji je da pokaže koliko je ambiciozna u osiguranju jednakosti spolova.

>>Muškarac pod staklenim stropom

Dobrovoljne kvote neefikasne do sad

Velika Britanija i Švedska su predvodile otpor prema prijedlogu potpredsjednice Europske komisije Vivane Reding (koji je izglasan u ožujku ove godine) o uvođenju kvota od 40% za žene u nadzornim odborima kompanija izlistanih na europskim burzama, zalažući se više za dobrovoljne mjere od strane kompanija. Najveće financijske institucije  izlistane na Londonskoj burzi su do sada bile dužne ispuniti target od 25% za žene u nadzornim odborima do 2015 na način i tempom koji njima odgovara.

>>Stakleni strop je mrtav

Prema izvještaju Cranfield School of Management, nakon kratkotrajnog povećanja imenovanja žena u nadzorne odbore početkom prošle godine, krajem godine napredak je zaustavljen. 100 najvećih britanskih kompanija ima svega 17,3% žena u nadzornim odborima što je rast od svega 2,3% u odnosu na 2011 zbog čega je teško očekivati da će se target od 25% ostvariti do 2015.

Prema analizi Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga u Hrvatskoj je u 2012. bilo 17,4% žena članica uprava a 82,72% muškaraca članova uprava, te 18,92 % žena su bile članice nadzornih odbora (od 135 analiziranih trgovačkih društava).

Ostaje da vidimo kako će naš zakonodavac implementirati ovu direktivu u naše zakonodavstvo te da li će stakleni strop u financijskoj industriji puknuti ranije od staklenog stropa u ostalim sektorima koji će morati poštovati regulativu o 40% žena u nadzornim odborima od 2020.

 

Foto: Dreamstime/Valeriy Evlakhov

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više