Transfer iz ureda na porodiljni

Sjedeći potez u karijeri vam je transfer iz ureda na porodiljni? Prilikom promjene posla preporučljivo je identificirati transferne vještine koje smo stekli na jednom radnom mjestu a možemo ih primijeniti na drugom radnom mjestu. Isto vrijedi i prilikom ovog transfera!:-).

>>Trudnoća i porodiljni protiv karijere

Koje vještine mogu pomoći pri transferu iz ureda na porodiljni?

Bojite li se kako ćete se snaći na novom radnom mjestu, bez obzira planirate li kratki ili dugi transfer iz ureda na porodiljni, nemate razloga za paniku. Neke vještine koje ste stekli u poslovnom svijetu će vam itekako biti korisne kad prijeđete iz ureda na porodiljni, ali nekih ćete se morati odreći na kratko.

>>Strategija porodiljnog dopusta

Delegiranje, prioritiziranje i spremnost na učenje su nužne vještine na porodiljnom

Ako ste prije bebe kućanske poslove obavljali sami, krajnje je vrijeme da prestanete ako si to možete dopustiti. Ispregovarajte sa suprugom da preuzme dio ili dogovorite da ćete uzeti kućnu pomoćnicu. Nakon povratka s porodiljnog, stvari se dodatno kompliciraju i tu za mnoge žene započinje pakao iznemoglosti jer bezuspješno pokušavaju sve same obaviti.

Zaboravite da ćete ikada više sve stići napraviti, pripremite se na prioritiziranje. Kuća više nikada neće biti savršeno čista (eventualno dok beba još ne hoda i pola sata nakon što je očistite), veša će uvijek biti hrpa, ta borba je izgubljena:-).  Radi se na onome što je prioritet dok beba spava.

Ako volite učiti nove stvari na poslu, pri transferu iz ureda na porodiljni budite spremni učiti i na porodiljnom. S interneta, foruma, od drugih mama.

>>Kako na poslu reći da ste trudni

Odbacite efikasnost i sklonost detaljima

Spremite se na potpunu neefikasnost. Nekad ćete jedva stići se otuširati. Kad na kraju dana razmislite što ste napravili, često će to biti skoro pa ništa. U poslovnom svijetu efikasnost je sve i ona će vam pomoći nakon povratka na posao da izađete iz ureda u 5 jer niste gubili vrijeme na nebitne stvari. Ali na početku, s prvom bebom, bit ćete jako neefikasni. Dobra vijest je da efikasnost raste s brojem djece, vjerovali ili ne:-).

Sklonost detaljima vam također neće trebati kad prijeđete iz ureda na porodiljni. Nakon prvog djeteta imala sam ženu koja je peglala sve haljinice, majice, volane i volančiće! Sad kad ih je tri malo toga se pegla, sve ide u sušilicu i ne stignem baš svaki put izvaditi vruće u ormar. Nije sva odjeća savršeno ravna ali to je nebitan detalj:-). Imala sam i lak za nokte usklađen sa odjevnom kombinacijom nekad davno…koji nepotreban detalj:-)

Foto: Dreamstime/Alevtina Guzova

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više