Stiže nova vrsta usluge prijevoza za žene „Chariot for Women“

Strah od nesigurne vožnje i nepouzdanih vozača uskoro bi mogao biti prošlost – na tržište stiže nova usluga Chariot for Women.

Chariot for Women ženama garantira sigurnost

Chariot for Women je usluga prijevoza koja bi trebala osigurati putnicama da na najsigurniji način stignu do mjesta na koje putuju, a započet će s radom 19. travnja u Bostonu. Iako je usluga namjenjena samo ženama, zanimljivo je kako je osnivač zapravo muškarac – Michael Pelletz, bivši vozač Ubera.

Od kud ideja o pokretanju usluge prijevoza za žene?

Ideja se rodila nakon što je sam osnivač Michael Pelletz imao loše iskustvo s jednim putnikom. Kako stoji na njihovoj službenoj stranici, od nasilnog 20 i nešto godišnjaka spasilo ga je to što je naišao na policiju te je otrčao po pomoć. Kroz glavu mu je tada prošlo „Što da sam žena, kako bih riješio tu situaciju?“ Njegova žena također je razmišljala da postane vozačica taksija, a danas je predsjednica Chariot for Women.

Za poslovni plan trebalo mu je samo 10 minuta, a glavni fokus je na sigurnosti, udobnosti i užitku kod vožnje. Kako bi se postigla sigurnost, svaki dan vozač mora odgovoriti na drugo sigurnosno pitanje, stoji dalje u tekstu. Na taj način se osigurava njegov identitet, a uz to, putnici mogu vidjeti i sliku vozača i registarsku oznaku.

Strah i nesigurnost u Uber taksijima

Sve se to osigurava iz sigurnosnih razloga, zbog nedavnog iskustva u Pelletzovoj staroj tvrtki Uber, gdje je njegov kolega ubio šestero ljudi zbog čega je Uber dužan platiti 25 milijuna dolara zbog zavaravanja putnika o temeljitosti provjere. Osim toga, žene su se žalile i na silovanja i napade za vrijeme vožnje u Uberu zbog čega su u mnogim gradovima diljem svijeta pokušavali zabraniti njegovo djelovanje.

Premda su danas mnogi protiv njegovog funkcioniranja, Uber taksi je pomogao Pelletzu da vidi kako on gleda na žene, te je pokušao ispraviti njegove mane.

Kako prenosi portal Quartz Pelletz je kazao kako tvrtka neće koristiti nagle promjene cijena, a dva posto od svake vožnje donirat će u dobrotvorne svrhe. Osim žena, prijevoz će moći koristiti i djeca mlađa od 13 godina, bez obzira na spol, kao i transrodne žene.

Međutim, prema portalu Boston Globe takva usluga je ilegalna za mnoge stručnjake. Naime, kako je usluga isključivo za ženske korisnike, može se reći da se radi o rodnoj diskriminaciji, na što bi teško mogli odgovoriti iz tvrtke.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kendall Jenner tekila

Kako je Kendall Jenner potiho lansiranjem tekile povećala svoje bogatstvo

Jedna od najpoznatijih svjetskih manekenki, Kendall Jenner, proširila je svoje carstvo i na industriju alkoholnih pića. Lansirala je tekilu naziva 818....