5 razloga zašto je Uber taksi dobar za žene u Hrvatskoj

Kada je prije dva mjeseca Uber i službeno počeo s radom u Hrvatskoj, brojni “napredni” korisnici jedva su dočekali alternativu taksiju. I dok se ljudi diljem svijeta Uberovim vozilima voze već godinama, kod nas je takav oblik vožnje tek u začecima.

Što je Uber taksi?

No, što je zapravo Uber? Najjednostavnije bi se mogao opisati kao usluga prijevoza koju naručujete putem mobilnog uređaja i plaćate putem kartice. U Hrvatskoj je Uber dostupan samo u Zagrebu i to sa svojom uslugom UberX, koja omogućava povoljniju vožnju no što to Uber pruža u nekim drugim gradovima diljem svijeta.

Naravno, taksistima se takva usluga, koliko god je ona dobra za građane, nije svidjela. Prozivali su ih kao nelojalnu konkurenciju i na sve moguće načine pokušavali osporiti funkcioniranje Ubera. Da Zagreb nije jedini grad u kojem se vode prijepori o Uberu, najbolje govori podatak da su i drugi gradovi diljem svijeta pokušali zabraniti funkcioniranje Ubera. Nekima je uspjelo, nekima nije. Hoće li i Zagreb biti na “crnoj listi”, tek treba vidjeti.

Za sad cijela stvar funkcionira veoma dobro. Preuzmete aplikaciju UberX na svoj pametni telefon, registrirate se, upišete podatke o svojoj kreditnoj kartici i spremni ste za naručivanje prijevoza.

Uber_taksi_1

Uber odličan za žene

No, iako na prvi pogled Uber djeluje poput još jednog taksi servisa, on je za žene, zapravo puno bolji, isplativiji i sigurniji. Zašto? Nabrojat ćemo vam pet razloga.

1. Čišći automobili i pristojniji vozači

Koristite li usluge taksista, sigurno vam se dogodilo da je po vas došao stari Mercedes, podrapanih kožnih sjedala, koji je pri tome smrdio na hranu i dim cigareta, a ni vozač nije izgledao ništa bolje. I taman ste sjeli unutra, dogovorili destinaciju kad je vozač odlučio ispričati vam svoju tužnu životnu priču.

Kod Ubera vam se tako nešto ne može dogoditi. Prije svega jer Uber mnogo polaže na čistoću i kvalitetu automobila koji mogu voziti u njihovom sustavu. Osim toga, svaki putnik ocjenjuje vozača i automobil koji je došao po njega. Nekoliko negativnih ocjena i taj vozač više neće moći koristiti Uberov sustav. Ne želite progovoriti ni riječi sa svojim vozačem? Nema problema. Raspoloženi ste za čavrljanje? Pričajmo o… Naravno, i vozači mogu ocijeniti putnike pa ako pretjerate i dobijete negativnu ocjenu, postajete nepoželjni putnik koji neće više moći koristiti usluge Ubera.

Dodatan plus je što su svi vozači koji u Hrvatskoj voze u sustavu Uber, zapravo licencirani vozači, što daje dodatnu sigurnost da ćete zaista doći tamo kamo želite.

2. Brzo i jednostavno naručivanje i plaćanje

Sve se odvija putem aplikacije na vašem pametnom telefonu. Kad naručite vožnju, aplikacija će vas obavijestiti o vozilu i vozaču koji će vas pokupiti. Tijekom vožnje u svakom trenutku imate uvid u trošak (koji je prema nekim procjenama i do 30 posto niži nego tijekom vožnje klasičnim taksijem), a na kraju nema mučenja s novčanicama i izdavanjem računa. Za trošak vožnje bit će terećena vaša kreditna kartica.

To je prednost pogotovo u božićno vrijeme kad su nam ruke pune vrećica ili kad se uvečer vraćate iz noćnog provoda i niste više sigurni imate li dovoljno gotovine za platiti prijevoz.

3. Sigurnost

Upravo je komponenta sigurnosti veoma bitna ženama, pogotovo kad se same vraćaju iz noćnog izlaska. Činjenica da ostaje trag o tome gdje je i tko pokupio putnika (odnosno putnicu) te kojim automobilom, ali i mogućnost da treća osoba (član obitelji ili prijatelj) prati na svom pametnom telefonu putovanje, ženama će odagnati strahove.

Također, prilikom naručivanja vozila na svom pametnom telefonu možete vidjeti njegovu putanju u dolasku na vašu lokaciju. Tako ne morate stajati na ulici kako biste ga zaustavili na vrijeme. Možete ostati u klubu ili stanu sve dok se automobil ne zaustavi direktno pred vašim vratima.

4. Ravnopravnost

Iako među taksistima ima i žena, one su još uvijek u manjini. No, Uber će otvoriti vrata i radna mjesta i ženama jer će im omogućiti da budu sigurne da ih njihov putnik neće prevariti ili opljačkati.

U nekim zemljama (na primjer Indiji), čak postoje i isključivo ženski Uberi koje voze žene i koji služe samo za prijevoz žena. Na taj način smanjuje se mogućnost napada i na vozačicu i na putnicu.

5. Dodatna zarada

U inozemstvu za Uber mogu voziti svi koji se registriraju kao vozači. To znači da netko može dodatno zaraditi vozeći nekoga nakon posla ili tijekom vikenda kad je potreba za takvom vrstom prijevoza najveća.

Za sad u Hrvatskoj tu opciju mogu iskoristiti samo licencirani vozači, odnosno oni koji imaju dozvolu za obavljanje prijevoza putnika (ne misli se samo na uobičajenu vozačku dozvolu). No, u budućnosti bi se možda i kod nas moglo zaraditi koju kunu vozeći za Uber.

Hoće li Uber opstati u Zagrebu ili ne, u konačnici ovisi o gradskim ocima i taksistima koji se na sve moguće načine bore protiv bilo kakvih alternativnih oblika prijevoza.

Prema nekim najavama, u 2016. godini Uber bi se mogao proširiti i na neka turistička mjesta poput Dubrovnika, Splita ili Rijeke, što bi vjerojatno bilo veoma dobro prihvaćeno među turistima, a vjerojatno i među domaćim stanovništvom.

Uber_taksi_2

Foto: 123rf, Uber

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...