Što je Facebook Pixel i kako vam može pomoći u poslovanju?

Broj osoba koje dolaze na Facebook stranicu vaše tvrtke i ostvaruju ciljeve koje ste im zadali (konverzije) moguće je mjeriti. Kako se to zapravo radi i zašto vam je taj maleni kod važan za poslovanje, saznajte u nastavku.

Što je Facebook pixel?

Želimo li znati tko sve s Facebook stranice dolazi na naše web stranice, trebamo integrirati Facebook Pixel. Tako ćemo besplatno, a jednostavno, saznati koga zanimaju naši proizvodi i/ili usluge. Koristeći te podatke možemo kreirati jedinstvenu publiku (retargeting) kojoj ćemo slati ciljane oglase. I naravno, posljedično, povećati promet i prodaju.

Ova radnja u svijetu digitalnog marketinga poznata je pod nazivom remarketing.

Riječ je o najučinkovitijem obliku marketinga jer oglase pokazujemo publici koju zanimamo i koja nas već poznaje. Nema takozvanih hladnih poziva osobama koje za nas nisu nikada čule. Shvaćate poantu – za manje uloženog vremena i novaca, dobit ćete više.

Taj Facebookov alat koji precizno mjeri rezultate i optimizira ih za postizanje ciljeva prije se zvao Conversion tracking Pixel. No, već smo navikli, Facebook nas svako malo iznenadi nekim promjenama pa je tako stari Pixel dobio neke izmjene.

Novo ruho Facebook Pixela

Dok smo prije za svaku akciju (npr. kupnju) na web stranici imali jedinstveni Conversion tracking pixel ID, sada možemo koristiti samo jedan. To nam omogućuje razlikovanje akcija s različitim event kodovima. Zvuči komplicirano, no zapravo nije. Evo pojašnjenja.

Novi Facebook pixel sastoji se od dva osnovna elementa / koda:

■     Pixel base kod

■     Event kod

Pixel base kod prati aktivnosti na web stranici, pružajući osnovu za mjerenje određenih događaja. Ovaj kod potrebno je instalirati zasebno na svakoj pojedinoj stranici weba.

Event kodom pratimo konkretne radnje koje se događaju na web stranici, bilo da se događaju posljedično zbog plaćenih Facebook oglasa ili organski (pretraživanjem na tražilicama). Ovim kodom možemo pratiti dvije grupe događanja:

1.) definirana događanja koja Facebook koristi za poboljšanje vašeg budućeg oglašavanja,

2.) prilagođene aktivnosti koje su važne za vaš posao.

Jednom kad implementirate Pixel kod, Facebook vam preporučuje da stari Conversion tracking Pixel obrišete. Za arhivu podataka na vašem računu ne trebate brinuti jer on će ostati nedirnut.

Što to meni treba?

Najčešće pitanje koje si postavljamo kada mukom mučimo s nepoznatim pojmovima iz ICT svijeta jeste – što to meni treba?

Odgovor je sljedeći – Pixel kod vam treba jer ćete pomoću njega povećati prodaju.

Dakle, jednom kada snimite Facebook Pixel na vašu web stranicu ili za to angažirate svog informatičara, počet ćete pratiti osobe koje s Facebook oglasa dolaze na vaš web.

To su osobe koje zanima tematika kojom se bavite, s kojima ste počele graditi povjerenje i koje su najbliže tome da im nešto prodate.

Nakon što ste mjesec dana pomoću koda prikupljali sve dolaske na vaše stranice, vrijeme je za kreiranje novog oglasa kojima ćete ciljati samo te potencijalne kupce.

Što se događa u tom trenutku?

Osobu koju ste dotakli svojim oglasom, a koja vas je upoznala ranije, podsjetit ćete na svoje kvalitetne usluge i/ili proizvode. I time povećati šanse da ista napuni svoju košaricu.

No, ni to nije sve. Pročitajte i ovaj bonus savjet.

Povećajte zaradu pomoću A/B testiranja

Praćenje ID-ova prolaznika na vašim stranicama, omogućuje vam da testirate svoje oglase i budžet usmjerite u one koji su uspješniji.

Evo kako to izgleda.

Recimo da ste u Facebook Ads Manageru kreirali dva identična oglasa, koja imaju tek jednu različitost – naslov. Oglas A ima prodajni naslov, a oglas B edukativni. U oba oglasa uložili ste 20 dolara. Nakon dva dana vidjet ćete da jedan od tih oglasa ostvaruje više prodaja, a vama donosi veću zaradu. Odlično!

Što vam je činiti? Dobro pretpostavljate, deaktivirajte oglas koji je slabiji i preostali budžet usmjerite na uspješniji oglas.

Upravljate li većim mjesečnim iznosima, ovim načinom mogli biste poprilično uštedjeti na budžetu. Ipak, za najbolje rezultate potrebno je ulagati puno vremena i neprestano se educirati, naravno, kao i u svakoj drugoj niši.

U eksperimentiranje se možete upustiti i sami. Ako niste marketinške krvi, a kodovi vam zvuče poput SF-a, najjeftinije ćete proći obratite li se stručnjacima.

Foto: Pexels

Autorica: Andreja Rambrot, stručnjakinja za marketing i organizaciju, s preko 9 godina iskustva u pisanju kreativnih tekstova, digitalnome marketingu, organizaciji festivala i konferencija, edukaciji te savjetovanju. Svoje znanje i iskustvo prenosi redovito putem web stranice Pisalica.com. Voli kuhati i čitati literaturu iz moderne psihologije.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -