Sve se više žena odupire teroru ISIL-a

Svakodnevno imamo prilike čitati o strahotama i zločinima koje čine pripadnici samoproglašene Islamske države. Ubojstva, silovanja, zlostavljanja, mučenja… njihove žrtve rastu iz dana u dan. Nedavno je Hrvatsku potreslo okrutno ubojstvo Tomislava Salopeka koji se ni kriv, ni dužan, našao kao jedna od brojki na popisu njihovih žrtava.

Neki čak idu toliko daleko da govore da su po okrutnosti gori od samog Hitlera i nacista. Najvjerojatnije jesu. Ali, kao i kod svakih „zlostavljača“ i raznih diktatora, samo je pitanje vremena kada će žrtva uzvratiti.

Žrtva postala napadač

Ovih dana Internet je „zapalila“ vijest kako je jednog od vođa terorističke skupine ISIL ubila njegova vlastita žrtva. Nepoznata Iračanka, pripadnica jazidsko – kurdske manjine, ubila je Abu Anasa, jednog od zapovjednika ISIL-a.

Djevojka zasad nepoznatog identiteta, bila je oteta prije tri mjeseca od strane ISIL-a, odnosno spomenutog zapovjednika te mu je služila kao seksualna robinja. Ne samo njemu, već i drugim pripadnicima njegove vojske. Abu Anas je ubijen u blizini grada Mosula, a što se točno dogodilo s djevojkom nije točno poznato.

Ovo je samo jedan od primjera kako se sve više žena suprotstavlja teroru kojeg svakodnevno doživljavaju na području pod okupacijom ISIL-a.

Iako većina njih nema te sreće da dođe do oružja, kako je to imala ova nepoznata djevojka, sve više žena odbija poslušnost svojim otimačima. Nažalost, kako pripadnici ISIL-a nemaju nikakve milosti, većina njih bude ubijena. Prošli mjesec je ubijeno 15-ak žena koje su se odbile udati za teroriste, a mjesec prije njih gotovo 20-ak. To je barem brojka kojom raspolažu mediji i razne organizacije za zaštitu ljudskih prava, iako možemo pretpostaviti da je taj broj puno, puno veći.

S obzirom na nemilosrdnost ove terorističke organizacije, žene većinom imaju dva odabira – poslušnost, odnosno seksualno ropstvo, ili smrt. Naravno, postoji i opcija preobraćenja na islam, iako se i uz tu opciju uloga većine žena u Islamskoj državi ne mijenja.

Žene se prodaje na tržnici i za nekoliko dolara

One žene koje su imale tu sreću da su uspjele pobjeći prepričavaju svoja iskustva kao seksualnih ropkinja, a sve do jednog kao da je priča iz najgorih noćnih mora.

Najgore prolaze žene koje su pripadnice kurdske, kršćanske i šijitske manjine jer su po njima one „nevjernice“ pa time, po njihovoj izvrnutoj interpretaciji islama, ne zaslužuju nikakva ljudska prava, a silovanje takvih žena smatraju svojom dužnošću.

U glavi mi je ostala priča jedne djevojčice koja je uspjela pobjeći muškarcu koji ju je kupio na tržnici za „sitne novce“ kao običan komad robe. Djevojčica je bila zatvorena u kući, a njezin silovatelj ju je čak „dijelio“ sa svojim prijateljima, drugim islamistima. Prije i nakon svakog silovanja njezin se „muž“ pomolio Alahu. U jednom joj je čak trenutku rekao kako mu vjera dopušta da siluje nevjernice. Štoviše, da mu je to dužnost jer se tako približava svom Bogu.

Već spomenuti grad Mosul je samo jedan od mnogim gradova gdje se žene prodaju na tržnici. Ne samo žene, već i djevojčice od 6,7,10 godina. Žene se na tim „tržnicama“ skidaju pred kupcima prije nego ih se proda. Internetom i medijima kruže i cjenici za kupnju. Tako su djevojčice do 10 godina najskuplje – prodaje ih se za čak cca 160 dolara, a tinejdžerice oko 120 dolara. Što je žena starija, to je cijena manja, pa se žene od 40 godina prodaje za 40-ak dolara.

Kupac može i vratiti „robu“ ako nije zadovoljan, ali se često događa da se žene „poklanjaju“ i „dijele“ s ostalim pripadnicima ISIL-a. Najčešće muškarci kupuju po 3 ili 4 djevojke i za par mjeseci kada ih se „zasite“, prodaju ih dalje. Malo njih zapravo uspijeva pobjeći, a većina ih nema kuda pa tako ni samoubojstva žena koje žive u takvom zarobljeništvu nisu rijetkost.

Islamska država seksualno ropstvo žena iskorištava s jedne strane u svrhu zastrašivanja, a s druge strane kao alat za regrutiranje novih članova.

Foto: Flickr/ UNICEF

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...