Na pozornicu Lisinkog uskoro dolaze dirigent nominiran za Grammy, mladi hrvatski pijanist i ugledni svjetski orkestar

Ciklus Lisinski subotom u pretposljednjem koncertu aktualne sezone predstavlja suradnju Belgijskog nacionalnog orkestra pod ravnanjem Hugha Wolffa te pijanista Ivana Krpana.

Svjetsko glazbeno ime

Dirigent Hugh Wolff istinski je građanin svijeta. Rođen je u Francuskoj, a djetinjstvo je proveo u Londonu, nakon čega se preselio u Washington. Diplomirao je na Hardvardu i konzervatoriju Peabody, a sada živi u Bostonu. Ipak, njegovo radno mjesto nikako nije vezano samo za jednu lokaciju. Ono se nalazi na najpoznatijim svjetskim pozornicama, gdje je dosad uspješno vodio najveće američke orkestre.

Karijeru je počeo kao asistent legendarnog Mstislava Rostopovicha u Washingtonu, a s europskim se orkestralnim zvukom u koštac uhvatio početkom novog milenija. Od 2017. djeluje kao šef dirigent Belgijskog nacionalnog orkestra s kojim dolazi u Lisinski, 4. svibnja 2019. godine.

Europska suradnja

Ovaj tri puta nominiran za Grammy dirigent i dobitnik dvije nagrade Cannes Classical, u našem je mladom pijanistu Ivanu Krpanu prepoznao neizmjeran talent te ga je odlučio pozvati da im se pridruži u izvedbi Schumannova “Koncerta za klavir i orketar u a-molu, op. 54”. Krpan, dobitnik brojnih nagrada, tek je nedavno diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, stoga je ova suradnja još jedna potvrda u svijetu o prepoznatljivosti njegova rada.

“Obožavam raditi u Europi. Klasična glazba i jest, na kraju krajeva, izvorno europska umjetnička forma, a ljudi tamo imaju neizmjernu potrebu za takvom glazbom. Njihov je osobni interes nekako dublji, glazba je sastavni dio društva kao cjeline. Američko društvo je oduvijek bilo jako dinamično i fleksibilno, željno prihvatiti promjene i proširiti obzore. Zato je vrlo zanimljivo raditi i u Americi”, govori Wolff koji će s Belgijskim nacionalnim orkestrom u Lisinskom izvesti Berliozovu “Uvertiru op. 21, Gusar” te Franckovu “Simfoniju u d-molu”.

Jedinstvena kombinacija nezaustavljive energije, upečatljive inteligencije i elegantne tehnike koja svaku izvedbu čini posebnom uz mladenačku svježinu, polet i neizmjernu pijanističku strast glazbenika na kojem svijet ostaje, ostavljeno je za samu završnicu prestižnog ciklusa Lisinski subotom.

Ulaznice za koncert 4. svibnja po cijeni od 170/210/250 kuna mogu se kupiti na web stranici ili blagajni Dvorane.

Sve WiA članice ostvaruju 20% popusta na kupnju ulaznica isključivo na blagajni

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više