Trikovi koji će vam pomoći samostalno savladati novi jezik

Mnogi se odluče na upis tečaja upravo zbog nedostatka motivacije da samostalno uče kod kuće. Ako uspijete steći tu motivaciju, novi strani jezik možete naučiti prilično dobro i izvan zidova učionice. Nekoliko je trikova kojima možete osigurati svakodnevno uključenost te brže i kvalitetnije savladati novi jezik.

Kako se motivirati

Željeni jezik niste odabrali bez razloga. Možda morate zbog posla, želite zbog odlaska u inozemstvo ili vas privlači određena kultura. Zašto ne biste odvojili nekoliko minuta i napisali razloge zbog kojih želite naučiti taj jezik i prednosti koje će vam to znanje donijeti. U trenucima kada biste radije odmarali nego učili, posegnite za papirićem.

Dobro bi bilo i napraviti neke podsjetnike jer ćete najbolje naučiti jezik ako ste doslijedni i redovni u lekcijama. Primjerice, navinite alarm svaki dan ili nekoliko puta tjedno u isto vrijeme ili uposlite ukućane kao podsjetnike. Pokušajte učenje prilagoditi svoj životnom stilu. Primjerice, ako putujete autobusom ili tramvajem, čitajte knjigu za vrijeme voženje, a ako vozite, slušajte videa.

savladati novi jezik

Odaberite riječ dana

Ako svakog dana naučite novu riječ zamislite gdje ćete biti za nekoliko tjedana. Preporučuje se drugi dan ponoviti prvo naučenu riječ pa nastaviti. Napravite od toga igru! Nasumično otvorite rječnik i zatvorenih očiju prstom odaberite riječ koja će obilježiti vaš dan. Prepišite ju na papirić i stavite na vidljivo mjesto kako bi vam bila u vidokrugu tijekom dana. Svakako saznajte i definiciju te riječi i nemojte da ostane samo na papiriću. Upotrijebite je u rečenici, ako već imate predznanje jezika ili je ubacite u rečenicu na hrvatskom. Pronađite joj sinonime, objasnite njeno značenje drugima.

Ponavljanje gradiva

Ako učite jezik iz kojeg imate predznanja, a uz to volite i čitati, ovo je super vježba. Ponovo pročitajte omiljenu knjigu, primjerice neki roman ili nešto što ste već čitali i ostalo vam je u sjećanju. Samo što ćete ovaj put odabrati tu knjigu na jeziku koji učite. Bit će vam lakše utoliko što poznajte likove i radnju, a i izazov jer sada čitate na stranom jeziku. Za vrijeme čitanja možete si zapisivati pojmove koji su vam nejasni ili nepoznati kako biste ih kasnije naučili. Ako čitanje nije vaša omiljena aktivnost, probajte isti princip s filmovima ili serijama! Za one koji se zaista žele uključiti u proces aktivnog učenja stranog jezika, a možda i akivnog vježbanja, isprobajte fitness tutoriale na jeziku koji učite. To je zaista next level učenje koje će vam dugoročno pomoći savladati novi jezik.

savladati novi jezik

Savladati novi jezik kroz okuse i mirise

Često su izvorni recepti i na izvornom jeziku. Probajte naći tradicionalni recept države čiji jezik učite i probajte ga prevesti i pripremiti. Online prevoditelj ili rječnik će vam svakako biti od pomoći, a bit ćete ponosni na sebe po završetku. Podijelite obrok s dragim ljudima i svi probajte barem nekoliko minuta pričati na jeziku koji učite.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...