Može li trošak najma i režija kućnog ureda teretiti firmu?

Kako sve više žena napušta korporativni svijet i pokreće vlastiti biznis, popratni trend je rad od kuće. Rad od kuće je odraz nužde, ali i drugačijeg životnog stila kojem novopečene poduzetnice teže.

Trošak najma i režija kućnog ureda-kako i u kojem iznosu teretiti firmu

S obzirom na kompleksnost naše regulative, teško je direktno isčitati iz pojedinih zakona kako urediti pojedine stvari u takvom aranžmanu pa smo za pomoć zamolili našeg partnera za računovodstvene usluge, računovodstveni servis Biro 59 i direktoricu Ivonu Platnar.

Trošak najma kućnog ureda

Velike tvrtke su kupile ili izgradile svoje poslovne prostore i tu je situacija jasna. Ta imovina se nalazi u njihovim knjigama i oni si priznaju troškove amortizacije.

Tvrtke koje nemaju vlastite poslovne prostore ih iznajmljuju. Imaju ugovore o najmu i plaćaju mjesečnu najamninu.

Ako radite od kuće, vaš poslovni prostor se nalazi u vašoj kući, odnosno vaše sjedište ili poslovna adresa se nalazi na kućnoj adresi u vašem vlasništvu, vlasništvu roditelja, supruga…..

Ivona Platnar ističe da je prije početka poslovanja potrebno poreznim organima dostaviti ugovor o najmu prostora. U ugovoru se mora navesti koji dio stana ili kuće fizička osoba iznajmljuje pravnoj osobi – vašoj firmi,  odnosno koliko kvadrata koje prostorije firma koristi uključujući i korištenje sanitarija. Fizička osoba koja vam iznajmljuje prostor će na prihod od najma morati platiti oko 10% poreza na dohodak mjesečno. O tome će od porezne uprave kojoj vi dostavite ugovor o najmu dobiti obavijest.

Trošak najma tereti troškove firme i porezno je priznat, a ugovorom možete definirati i da firma snosi troškove poreza na dohodak.

Kako odrediti iznos najma

Pri određivanju iznosa najamnine poduzetnici imaju poriv da on bude što manji kako bi platili što manji porez na dohodak kao fizičke osobe. Međutim, porezna uprava porez određuje na temelju svoje procjene tržišne vrijednosti najma na vašoj lokaciji, tako da u konačnici možete platiti veći porez na dohodak od planiranog.

Istovremeno ćete propustiti i dobru priliku da si na legalan način izvršite isplatu iz firme. Ivona Platnar preporuča da se prijavi veći iznos najma: “Naravno, pod uvjetom da firma ostvaruje dobit i da joj je potreban trošak. Ukoliko nemate taj trošak, osnovica iz koje se plaća porez na dobit je veća, a porez iznosi 20% i to još uvećan za porez (12%) i prirez prema mjestu sjedišta firme (Zagreb, 18%) pri dizanju dobiti sa žiro računa.”

Mogu li troškovi režija teretiti firmu

Ako se firma nalazi u kući, onda troši određeni dio vode, struje, telefona i ostalih režijskih troškova: “Na unajmljeni poslovni prostor mogu se knjižiti i svi učinjeni realni i dokumentirani troškovi režija, naravno u razmjernom dijelu iznajmljenog prostora. (bez pdv-a).” ističe Ivona Platnar.

Foto: homedesigning.com

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -