Tržišna niša treba biti cilj novih i starih poduzetnika

Prema našem e-learning programu “Od ideje do biznisa”, tržišna niša predstavlja onaj dio kupaca koji imaju potrebu za specifičnim proizvodom ili uslugom, a konkurencija tu potrebu još nije pokrila.

Tržišna niša za ulazak na tržište

Tržišna niša je idealna prilika za ulazak na tržište jer u kratkom periodu jamči prihode, ali u dužem periodu ćemo vrlo vjerojatno dobiti konkurenciju. Zbog toga treba na vrijeme reagirati i steći povjerenje kupaca unutar tržišne niše kako bi i u budućnosti imali što bolju početnu poziciju u odnosu na konkurenciju koja ulazi.

Svaki novi poduzetnik treba tražiti nišu, jer je vrlo teško probiti se na dio tržišta na kojem su neke firme već poznate sa svojim proizvodima. Za pronalazak tržišne niše valja razmišljati kreativno i dosjetiti se stvari koje neće svima biti toliko očite na prvi pogled.

Na primjer, nakon pojave pametnih telefona neki korisnici su željeli u potpunosti zamijeniti prijenosno računalo, ali im je za to bio premali ekran na njihovom pametnom telefonu. Tu tržišnu nišu uspješno je popunio Apple sa svojim iPadom. Za Appleom su i ostali veliki proizvođači elektronike počeli proizvoditi tablet računala.

Uvijek možete pronaći novu nišu

Konkurencija, kriza i ostale tržišne promjene traže od poduzetnika da se konstantno prilagođavaju i traže načine kako će poboljšati svoje proizvode ili da traže nove kupce.

Poduzetnica Sandra Mihelčić koja sa suprugom vodi Business Media Grupu je upravo pokrenula novi medijski projekt. “Analizom tržišta te jednim dijelom poduzetničkom intuicijom zaključili smo da na hrvatskom tržištu nedostaje edukativni medij (časopis) koji bi se obraćao predsjednicima udruga i drugim osobama u udrugama, ali na jednostavan, lako razumljiv, praktičan način s ciljem da ih se educira i da im se olakša upravljanje udrugom. Časopis nije koncipiran na način da promiče aktivizam udruga, već je sadržaj isključivo edukativan, kao pomoć u svakodnevnom radu.

U Hrvatskoj je trenutno oko pedeset tisuća registriranih udruga, a u prošloj godini svaki dan registriralo ih se po trinaest novih. Naravno nisu sve i aktivne, no zaključili smo kako je potencijal tržišta ogroman, a nitko im se ne obraća putem medija, tj. časopisa na način da ih potiče i uči na ispravno vođenje udruga u skladu s zakonskim propisima. Svakim danom svjedoci smo mnogobrojnih afera i prekršaja u radu udruga, vjerujemo da su mnoge nastale iz neznanja vođenja istih.

Stoga, pokrenuli smo edukativnu tiskovinu, časopis Udruga.hr koji izlazi osam puta godišnje u sklopu naše medijske grupacije. Tiskovina je specifična po tome što se tekstovi koji nalaze unutar časopisa, ne mogu pronaći nigdje na internetu osim u časopisu Udruga.hr. Osim toga pretplatnici imaju pravo i na telefonske konzultacije iz područja poreza, prava i računovodstva udruga, zaposlili smo eksperte koji su dva dana u tjednu na raspolaganju našim čitateljima.

Osim tiskovine Udruga.hr, istoimenog portala i call centra organizirat ćemo i edukacije-seminare i konferencije za predsjednike udruga i ostale zainteresirane osobe u udrugama. U saborskoj proceduri, na drugom čitanju nalazi se novi Zakon o udrugama koji će od udruga tražiti veću odgovornost i stručnost u vođenju istih, i to nas je potaklo da pokrenemo časopis Udruga.hr kako bi čitateljima na jednostavan i lako razumljiv način pojasnili zakonske propise.

Reakcije tržišta su izvanredne, očito su bili željni ovakve tiskovine te smo ponosni na naš autorski i urednički tim što smo stvorili još jedan medijski projekt koji ima veliki potencijal.

Tržišna niša uvijek postoji, svatko je može pronaći u sklopu svog dijela posla kojim se bavite. Poduzetnicima preporučam da uvijek razmišljaju logikom zdravog razuma, da se stave u poziciju kupca, treba razmišljati i van ustaljenih okvira te se ne obazirati na često puta zlobne komentare okoline, već vrtjeti svoj film.

Mnoge tiskovine su u krizi, no treba pronaći nišu koja se prodaje, tiskovinu povezati s drugim uslugama, nije dovoljno tisak povezati s web izdanjem ili mobilnom aplikacijom, treba ići šire, ponuditi čitav paket proizvoda i usluga za potencijalne kupce. Danas su kupci pametni, zahtjevni i spremni su platiti ako im ponudite uslugu/proizvod koju ne mogu naći besplatno nigdje, nego samo kod vas-uz plaćanje naravno. Stoga, budite kreativni, izvucite iz sebe ono u čemu ste najbolji, nešto što nitko drugi nema i plasirajte na tržište” kaže ona.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Odličan članak, pun izvanrednih savjeta. Niša je stvarno ključ za uspjeh, pogotovo malih poduzetnika. Moja specijalnost je pomaganje ljudima koji žele raditi od kuće da nadju svoju nišu u tom području. Drugim riječima, da izaberu kompaniju koja će im omogućiti da startaju od kapitala koji posjeduju, pravilno ocijene mogućnosti zarade, i odaberu nišu koja ima smisla s obzirom na njihove interese i ekonomsku situaciju. Franšiza, direktna prodaja, network marketing…. Što odabrati i zašto?!
    Ukoliko razmišljate da počnete raditi od kuće, i želite besplatan savjet, pošaljite e-mail na: [email protected]
    Želim Vam puno uspjeha!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -