U Twitteru ni inžinjerke ne mogu napredovati

Twitter, popularna društvena mreža, našla se na udaru kritika nakon što je njihova bivša zaposlenica, inženjerka Tina Huang, podigla civilnu tužbu protiv kompanije, optužujući ih za rodnu diskriminaciju kod unapređenja na više pozicije u kompaniji.

Tajni sistem unapređenja u Twitteru

Tina Huang, koje je u kompaniji radila od 2009. godine na radnom mjestu inženjerke, optužila je Twitter da ima tajni  sistem dijeljenja promaknuća koji preferira muškarce te tako stvara „stakleni strop“ za žene. Taj sistem, tvrdi Huang, se na bilo koji razuman način ne može objasniti – ne objavljuju kriterije za promociju, unutarnje natječaje ili bilo kakve natječaje na koje bi se moglo prijaviti za unapređenje.

Huang također tvrdi da u upravljačkom tipu zaduženom za unapređenja sjede muškarci koji su je potpuno ignorirali kao kandidatkinju za unapređenje. Nakon što je svoju pritužbu podnijela direktoru Twittera, Dicku Costolu, dobila je administrativni dopust, a nedugo nakon toga, otišla je iz kompanije.

U tužbi Huang tvrdi da je “unapređenje na Twitterove više tehničke pozicije zasnovano  na subjektivnim mišljenjima donesenima od strane povjerenstava koji ovise o višem menadžmentu i koji su sastavljeni većinom od muškaraca.  Ta mišljenja su iskaljana sa svjesnim ili nesvjesnim predrasudama i rodno uvjetovanim stereotipima, što objašnjava zašto tako malo žena u Twitteru napreduje na seniorske i vodeće pozicije”.

Iz Twittera su na optužbe reagirali i rekli kako je Huang dobrovoljno otišla iz kompanije i to nakon što su je vodeći ljudi u kompaniji pokušali uvjeriti da ostane. Također tvrde kako je Twitter posvećen građenju različitosti i da vjeruju kako će činjenice pokazati da je Huang tretirana pravedno.

U Twitteru više muškaraca od žena

Podaci o radnoj snazi u Twitteru govore u prilog tužbi Tine Huang. Možda u Twitteru teže različitosti, ali podaci iz samog Twittera pokazuju kako u Twitteru radi najviše muškaraca i to bijelaca. Što se tiče odnosa između muškaraca i žena, 70% ukupno zaposlenih u ovoj kompaniji su muškarci. U tehničkim zanimanjima (kao inženjerstvo) 90% je muškaraca i samo 10% žena. U netehničkim zanimanjima taj je odnos jednak – 50% muškaraca i 50% žena. Podaci o rodnoj jednakosti na vodećim pozicijama u kompaniji su oni koji najviše idu u prilog tužbe Tine Huang.

Naime, samo je 21% žena zaposlenih na vodećim pozicijama u Twitteru – 79% zaposlenih čine muškarci. 21% žena na vodećim pozicijama i nije toliko loše s obzirom na to da Twitter ima svega 10% žena tehničke struke, no vjerojatno se radi o ženama zaposlenima na netehničkim pozicijima. Što se tiče korisnika ove društvene mreže, njih 47% čine žene i s obzirom na ovaj postotak, Twitter bi trebao proraditi na tome da zaposli više žena u menadžmentu kako bi mogli bolje razumjeti želje i potrebe svojih korisnica. 

I Facebook optužen za diskriminaciju

Twitter nije jedina društvene mreža koja se suočava s tužbom za diskriminaciju. Bivša zaposlenica Facebooka, Chia Hong, koja je radila u Facebooku do 2013. godine podigla je tužbu protiv kompanije zbog rodne diskriminacije, seksualnog uznemiravanja, rasne diskriminacije i namjernog izazivanja emotivnog stresa.

Hong tvrdi da je bila diskriminirana zbog toga što je žena, ali i što je Tajvanka i da je bila zamijenjena manje kvalificiranim i manje iskusnim muškarcem iz Indije. Između ostalog, Hong tvrdi da je radila u “neprijateljski raspoloženom okružju, gdje je bila omalovažavana i gdje joj se naređivalo da toči pića muškim kolegama i pitana zašto se jednostavno ne želi brinuti za svoje dijete”.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više