Top 5 jezika koje je najkorisnije znati

„The limits of my language are the limits of my world.“ 
Ludwig Wittgenstein

Učenje stranih jezika nije jednostavno. To je dugotrajan i složen proces. Iziskuje mnogo truda ali takvo se ulaganje uvijek isplati. Osim što učenjem stranih jezika možete unaprijediti svoje kognitivne sposobnosti, poboljšati pamćenje, odgoditi simptome Alzhimerove bolesti, jačati auditivne sposobnosti te bolje vladati koncentracijom, poznavanje stranih jezika otvara mnoga vrata u poslovnom svijetu.

S obzirom na globalno tržište rada, učenje stranih jezika može značajno povećati vaše šanse za zaposlenje. Ako se potencijalnom poslovnom partneru obratite na jeziku s njegovog govornog područja, to će zasigurno pokazati bolje rezultate i ostaviti snažniji utisak na sugovornika. Imajući sve to na umu, donosimo vam pet jezika koje je najkorisnije znati ako želite povećati svoje šanse na globalnom poslovnom tržištu.

1.Engleski

Broj izvornih govornika (2007.godina, u milijunima): 360
Postotak svjetske populacije: 5.52%

Naravno, na prvom je mjestu engleski jezik. Vjerujemo da niste iznenađeni i da vam nisu potrebna detaljna objašnjenja. Svima je dobro poznata činjenica da engleski jezik u današnjem svijetu drži status ‘lingua franca’. Smatra se da je ukupan broj govornika engleskog jezika preko 600 milijuna. Govori se u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i drugdje. Jednostavno rečeno, engleski bi trebao biti drugi materinji jezik svima u poslovnom svijetu.

2.Njemački

Broj izvornih govornika (2007.godina, u milijunima): 92
Postotak svjetske populacije: 1.39%

Njemačka ima najbolje razvijenu ekonomiju u Europi. Najveći je trgovački partner Sjedinjenih Američkih Država i izvozi sve što možete zamisliti – vozila, strojeve, kemijske proizvode, metale itd. Kao što smo rekli, ima najbolje gospodarstvo u Europi a četvrto najbolje u svijetu (odmah nakon Kine, SAD-a i Japana).

ucenje stranog jezika

Centar je startupova i inovacija te dom mnogih međunarodnih korporacija poput Simensa, Mercedes-Benza, BMW, Boscha i Bayera. Njemački je jedanaesti najčešće govoreni jezik na svijetu. Govori se u Njemačkoj, Austriji i nekim pokrajinama Švicarske. Uz engleski i francuski, njemački je i službeni jezik Europske Unije. Dakle, ako si želite povećati izglede na europskom tržištu, njemački je ono što trebate.

3.Kineski

Broj izvornih govornika (2007.godina, u milijunima): 935
Postotak svjetske populacije: 14.1%

Treće mjesto zauzima kineski – materinji jezik populaciji od gotovo bilijun ljudi. Iako Europljani često muku muče s kineskim, učenje kineskog jezika u Hrvatskoj je u porastu. To nas ne čudi ako uzmemo u obzir da je kineska ekonomija jedna od najbrže rastućih na svijetu. Osim što je Kina najmnogoljudnija zemlja na svijetu i gospodarski div, to je veoma važna svjetska civilizacija. Stara je preko pet tisuća godina i ima značajan kulturološki utjecaj na cijeli svijet. Kod učenja kineskog, osim pisma koje često predstavlja prepreku, bit će potrebno uhvatiti se u koštac i s tonovima. Naime, tonalnost je veoma važan element kineskog jezika. Kineske riječi imaju pet naglasnih tonova ovisno o kojima se mijenja i značenje riječi.

4.Španjolski

Broj izvornih govornika (2007.godina, u milijunima): 390
Postotak svjetske populacije: 5.85%

Španjolski – jedini europski jezik s više izvornih govornika od engleskog. Osim velikog broja govornika, obuhvaća i veliko geografsko područje. Naime, španjolski je službeni jezik u dvadesetak zemalja i treći najkorišteniji jezik na svijetu. Nakon engleskog, to je najvažniji jezik u SAD-u i Europi. Zahvaljujući utjecaju tržišta Meksika, Argentine, Čilea, Perua, Španjolske i drugih zemalja u kojima se govori španjolski, ovaj relativno jednostavan indoeuropski jezik zauzeo je četvrto mjesto na našoj ljestvici.

ucenje stranih jezika

5.Ruski

Broj izvornih govornika (2007.godina, u milijunima): 160
Postotak svjetske populacije: 2.42%

Velik broj govornika, brojne poslovne prilike i značajno tržište nametnuli su se kao dobar razlog za učenje ruskog jezika. Poznavanje ruskog jezika povećat će vašu konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu te će vam dobro doći u turizmu, energetskom sektoru, ekonomiji, financijama i računovodstvu. Iako govornicima drugih jezika često predstavlja izazov, zbog brojnih sličnosti s našim jezikom, Hrvati ga uče s lakoćom.

Dakle, ako si želite povećati šanse na zahtjevnom globalnom tržištu, znate što vam je činiti… Uložite u sebe i svoje znanje!

Izvor: Jezični centar Sintagma

Želite naučiti strani jezik? Olakšati poslovnu komunikaciju? Omogućiti si bolje poslovne prilike? – Jezični centar Sintagma je Vaše rješenje!
 Sintagma je prevoditeljski centar i suvremeno edukacijsko mjesto koje ima odgovor na sve Vaše jezične probleme! Tu smo da Vam olakšamo komunikaciju…

Foto: Sintagma

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dominik livaković

Dominiku Livakoviću pomaže intuicija, zašto ne bi i vama?

Hrvatska nogometna reprezentacija na zadnja dva Svjetska prvenstva ima bliske susrete s izvođenjem i obranama jedanaesteraca. U Rusiji ih je sjajno...
- Advertisment -