Uskrsnica u javnom sektoru – poznati iznosi, evo tko sve dobiva

Poznati su iznosi ovogodišnjih uskrsnica koje će se ove godine dijeliti u ukupno 107 gradova i općina u Hrvatskoj, ali i u dvije županije, piše mirovina.hr.

Uskrsnica i do 110 eura

U Zagrebu će uskrsnicu dobiti umirovljenici s mirovinom do 238,90 eura, a iznosi 26,54 eura (200 kuna). Isplaćuje se putem tekućih računa i putem Hrvatske pošte za postojeće korisnike. Ove godine prvi put pravo na uskrsnicu ostvaruju i korisnici doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu kao i korisnici prava na nacionalnu naknadu za starije osobe koji su podnijeli zahtjev Gradu Zagrebu.

Mnogi su gradovi, kao i Zagreb, uz umirovljenike počeli uključivati nezaposlene i korisnike osobnih invalidnina, a neki čak i branitelje, piše Večernji list. Kako je istražio Večernjakov Danijel Prerad, diljem Hrvatske velike su razlike između visine uskrsnica, pa je u nekim gradovima iznos 20 eura, a u drugima čak 110 eura. Toliko će, ovisno o visini mirovine, dobiti neki umirovljenici u Velikoj Gorici.


Pročitajte više: Porasli su neoporezivi dodaci na plaću. Provjerite koliko


Tri od četiri najveća grada dijele uskrsnicu

Rijeka će uskrsnice isplatiti umirovljenicima koji već ostvaruju pravo na novčanu pomoć za svakodnevne životne troškove. Također, uskrsnice će biti isplaćene i osobama starijim od 65 godina i osobama koje ispunjavaju uvjet nacionalne naknade za starije osobe. Uskrsnica u iznosu od 30 eura će se isplatiti do kraja ožujka, a bit će isplaćena na račune građana.

Osijek je osigurao 400.000 eura za božićnice i uskrsnice, a još nisu poznati detalji tko će sve imati pravo na uskrsnice. Najveći iznos od 55 eura dobit će oni s najmanjom mirovinom, do 135 eura. Isplata će se obaviti putem poštanske uputnice Hrvatske pošte, a rok za prijavu je zaključno do 6. travnja 2023.

Od četiri najveća hrvatska grada – Zagreb, Rijeka, Osijek i Split, jedino dalmatinska metropola ne dijeli uskrsnice. U njihovom proračunu to nije predviđeno, izvještava RTL.


Pročitajte više: Čestitke za Uskrs za obitelj i prijatelje, ali i poslovne partnere


Negdje u bonovima, negdje u gotovini…

Rijeka isplaćuje na račune građana, Osijek putem poštanske uplatnice Hrvatske pošte, a Pula će umirovljenicima na njihove kućne adrese dostaviti poklon bon u vrijednosti od 50 eura. Na ovaj bon imaju pravo umirovljenici s nižim prihodima koji u Puli svaka tri mjeseca primaju pomoć, pišu mirovine.hr.

Grad Kastav će uoči Uskrsa s 50 eura u gotovini darivati umirovljenike s mirovinama nižim od 340 eura, umirovljenike koji jedini ostvaruju prihod u obitelji i imaju mirovinu nižu od 380 eura, one koji ostvaruju pravo na inozemnu mirovinu nižu od 340 eura i starije od 65 godina bez primanja.


Pročitajte više: Jednostavan recept za sočnu i ukusnu kuhanu šunku za Uskrs


Uskrsnica i djeci branitelja, svećenicima, osobama s invaliditetom…

Kao što smo naveli, u Zagrebu prvi put pravo na uskrsnicu ostvaruju i korisnici doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu kao i korisnici prava na nacionalnu naknadu za starije osobe koji su podnijeli zahtjev Gradu Zagrebu.

U Opatiji prvi put pravo na ovu mjeru imaju i korisnici prava na osobnu invalidninu. U Općini Molve pravo na uskrsnicu ostvaruju umirovljenici i djeca koja primaju mirovinu iza preminulog branitelja, osobe koje imaju druga primanja socijalnog karaktera, osobe koje nemaju nikakva stalna novčana primanja, nezaposlene osobe, invalidi te svećenici i časne sestre koji obavljaju vjersku službu u Općini Molve.

Nezaposleni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata uskrsnicu će dobiti u Općini Sopje, Općini Viškovci, Orahovici, Đakovu i Samoboru.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -