Vizitke iz Canve? Brzo i jednostavno, ali evo na što paziti

Otkad je pokrenuta Canva, postala je “najbolja prijateljica” mnogima – od studenata kojima treba brza i vizualno privlačna prezentacija, do onih koji traže ideje za potpis ili pak logotip, odlična je i za razne grafike te ide ruku pod ruku s social media managerima. Mila je ona i ‘poslovnjacima’ koji sada brzo i jednostavno mogu sami napraviti vizitke ili pak članske iskaznice.

No – kad u tiskaru dođu amaterski složene vizitke iz Canve – preokrenut će očima. Evo i zašto. Grafička dizajnerica Valentina Babić na svom je LinkedIn profilu podijelila nekoliko savjeta koje trebate usvojiti prije no svoj Canva-uradak pošaljete u tiskaru.

Što je kolorni mod?

RGB kolorni mod namijenjen je prikazu na računalu i kada nešto dizajnirate za prikaz na računalu, boja ne može biti identična i na papiru. Stoga se materijal za ispis uvijek sprema u CMYK kolornom modu koji je dostupan isključivo u Canva pro verziji. Budite spremni da će boja ispisa, osim ako nemate PRO verziju, uživo definitivno izgledati drugačije, napominje grafička dizajnerica.

“CMYK je više namijenjen tisku, stoga primjeren posjetnicama, posterima, bilo kakvim materijalima koji se trebaju isprintati, odnosno otisnuti”, objašnjava Aleksandra Đermanović, direktorica agencije za društveni marketing Mediacor.


Pročitajte više: Canva – najuspješniji ženski startup vrijedan 26 milijardi dolara


A gdje je nestao napust?

Napust je pravilo koje se mora poštivati i to se ne može dovoljno naglasiti, koliko je zapravo potrebno i bitno. Napust se nakon tiska izrezuje. On služi kao osiguranje kod izrezivanja vizitki iz arka papira. Naime, rezanje nikada nije 100 posto točno i uvijek postoji zanemarivo odstupanje. Ako postavite punu boju na sam rub reza, postoji šansa da prilikom rezanja na posjetnici ostane malen trag bjeline papira. Pa zato stavljamo napust.

“Napust ovisi, ponekad ga je potrebno uključiti, a ponekad ne – jednostavno ovisi o tiskari. Standardni napust iznosi 3 milimetra”, upozorava Đermanović. To znači da morate biti spremni na to da će vaš dizajn biti odrezan minimalno 3 milimetra sa svake strane.

Drugim riječima, sav tekst, ilustracije, logotip i podaci moraju biti udaljeni minimalno 6 milimetara od svakog ruba. Što radi radi preglednosti, što radi rezanja. Dizajn pripremite tako da je pozadina u jednoj boji i da ništa ne dotiče rub. Na ovaj će način dizajner u tiskari lako dodati napust, a vaš će dizajn ostati nepromijenjen, savjetuje Babić.


Pročitajte više: Zašto su vizitke bitne za vaše poslovanje i koja pravila trebate poštovati u njihovoj izradi?


U kojem formatu poslati?

Morate spremati i slati materijale u PDF formatu. Dakle, JPEG ili PNG koristite samo za vizuale koji će biti online, a za tisak isključivo PDF dolazi u obzir. Ipak, upozorava stručnjakinja, PNG i JPG/JPEG formati koje u tiskari najčešće dobiju kada je nešto “dizajnirano” u Canvi često se mogu spasiti.

“Iako je danas tehnologija stvarno napredovala i svašta se može napraviti i u besplatnim alatima tipa Canva, ipak je dobro da se napravi priprema za tisak. Priprema za tisak se radi nakon grafičkog oblikovanja i finalnog odobrenja klijenta – i služi tome da se dokument šalje u ispravnoj rezoluciji i modelu, da ima napust i sve druge stvari koje bi bile potrebne tiskari da isporuči finalni proizvod s kojim je klijent zadovoljan”, ističe Đermanović.

Korak po korak kako pripremiti dizajn za tisak možete pogledati u videu u nastavku.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -