Voditelj (EU) projekata jedno od najtraženijih zanimanja

Konzultantica za EU projekte Ariana Vela je tvrtku EU PROJEKTI otvorila 2010. godine i u 5 godina je pretvorila u jednu od najcjenjenijih na našem tržištu, s portfoliom projekata većim od 200 milijuna eura. Tvrtka je specijalizirana za pripremu i provedbu projekata, a ove godine je osnovala i Učilište za EU fondove i upravljanje projektima, što je bio povod za razgovor s njom.

Kao voditelj EU projekata nećete biti nezaposleni

Svoju je karijeru započela još kao sedamnaestogodišnjakinja kada je u srednjoj školi sudjelovala na projektu Svjetskog debatnog prvenstva u Izraelu. Projekt je financirao Institut otvoreno društvo iz Budimpešte, a Ariana tada nije ni slutila da je to samo jedan od mnogih projekata na kojima će raditi.

“Moja cijela karijera obilježena je projektima”, govori Ariana i objašnjava kako tada nije bila ni svjesna što točno stoji iza toga. Prvi ozbiljni projekt na kojemu je radila bio je vezan za civilni sektor i financiranje iz bespovratnih sredstava. Surađivala je i s Vladom i Hrvatskim saborom na velikom projektu reforme lokalne samouprave. Projektom je izmijenjena cjelokupna legislativa koja se odnosi na direktan izbor gradonačelnika, općinskih načelnika i župana.  Instrument iz kojega je projekt financiran bio je preteča fondovima Europske unije. Također je radila i na CARDS i PHARE projektima za izgradnju civilnog društva, demokratizacije i dobrog upravljanja. To je prva generacija fondova Europske unije u Hrvatskoj nakon kojih je započelo korištenje IPA programa.

“Paralelno s time Europska unija provodila je i svoje centralizirane programe koji se nazivaju programima Unije, a ja sam imala sreće da sam kao projektna menadžerica sudjelovala i u njima.”

Nakon što je surađivala s krovnim organizacijama kao što su HUP, HGK, HOK, HND i mnogobrojnim tvrtkama, odlučila se započeti samostalnu konzultantsku karijeru. Tako je nastalo učilište EU Projekti koje je specijalizirano isključivo za projektni management i fondove Europske unije.

Na otvaranje učilišta ova konzultantica se odlučila jer smatra kako u Hrvatskoj nikada nije dosta stručnjaka za vođenje projekata. Ističe kako je kvalitetan kadar najvažniji i da je to jedan od razloga zbog kojega se odlučila na ovaj korak.

“Pri tome ne mislim isključivo na projekte financirane iz Europske unije, nego i na svaki projektni zadatak ili skupinu aktivnosti koje provodimo na radnom mjestu i u svakodnevnom životu”, objašnjava Ariana. Svoje stajalište podupire i brojkama koje pokazuju nisku iskorištenost sredstava koja se u IPA-I kreće oko 50 % i mali broj pripremljenih projekata za Europske strukturne i investicijske fondove.

Postoji velika potreba za stručnim kadrom

“Ako uzmemo u obzir da nam ESI fondovi u financijskoj perspektivi 2014. – 2020. donose 12 puta više sredstava, logično je da će nam biti potrebno još više stručnih kadrova. Osim toga, u dosadašnjem sam se radu imala prilike susresti s velikim brojem osoba koje su polazile druge programe edukacije za pripremu i provedbu projekata. Često su me znali moliti da volontiraju kod nas u uredu ili su tražile dodatne edukacije i objašnjenja jer im dobivena znanja nisu bila dostatna za realizaciju projektnih ideja.”

Voditelj projekata je jedno od najtraženijih zanimanja, kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj. Polaznici će biti educirani za rad u svim sektorima, od jedinica lokalne samouprave pa sve do rada u vlastitim tvrtkama, upravo zbog sveobuhvatne metodologije koju Učilište primjenjuje. Kao jednu od mogućnosti, Ariana navodi kako se polaznici uvijek mogu javiti na brojne natječaje koje raspisuje Europska i druge međunarodne organizacije.

“Posla ima mnogo. Sve ovisi o afinitetima i kompetencijama tražitelja”, objašnjava Ariana.

Verificirani programi

Uvjet upisa na Učilište ovisi o programu. Tako je za program usavršavanja potrebno završeno više ili visoko obrazovanje dok je za program osposobljavanja dovoljna i srednja školska sprema. Programi se ne razlikuju po metodologiji rada čime je omogućeno sudjelovanje svim zainteresiranim polaznicima.

Svi program su verificirani od strane nadležnih tijela i upisuju se u e-radnu knjižicu.

Učilište nudi tri ključna programa. Voditelj pripreme i provedbe projekata financiranih iz fondova Europske unije polaznike poučava kako pripremiti sve dijelove projekta. Uvjet završetka programa je priprema konkretnog projektnog prijedloga sa svim dodacima.

“Taj praktičan dio je nešto što smatram izuzetno važnim u ovom poslu i njega snažno potičemo kroz rad Učilišta”, ističe osnivačica Učilišta.

Druga dva programa koje Učilište nudi su nova na našem tržištu, a to su voditelj pripreme i provedbe infrastrukturnih i velikih projekata i voditelja projekata ruralnoga razvoja. Prvi daje polaznicima po prvi puta na našem tržištu mogućnost učenja kako se priprema studija izvodljivosti s ekonomsko-financijskom analizom. Voditelj projekata ruralnog razvoja se bavi metodologijom specifičnom za sektor poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Novi program u pripremi

U pripremi je i program voditelja znanstveno-istraživačkih projekata u sklopu kojega će voditelji projekata u znanstveno-istraživačkom sektoru imati podršku. Nastava će se odvijati u popodnevnim i večernjim satima kako bi mogle sudjelovati i osobe koje su zaposlene.

Što se tiče ostalih programa, neki od njih provodit će se i tijekom radnoga vremena, a raspored će biti koordiniran i dogovaran s polaznicima ovisno o njihovim željama i potrebama.

Osim navedenih programa, Učilište nudi i niz jednodnevnih treninga, edukacija, mentorstva i in-house edukacija.  Također, u ponudi će biti i ALUMNI program u kojemu će sudjelovati svi polaznici, a u sklopu kojega će se održavati interakcija s polaznicima, raspravljati o ključnim temama u sektoru, pozivati goste koji su stručnjaci za ova pitanja i organizirati javna događanja.

Ariana ističe kako je najznačajnija prednost Učilišta EU PROJEKTI u odnosu na konkurenciju što su specijalizirani za fondove EU i projektni management.

“Ne svaštarimo, nego prenosimo znanje i iskustvo koje smo stjecali godinama, pripremajući projekte u vrijednosti većoj od 200 milijuna eura. Educirali smo više od 8.000 osoba iz javnog, poslovnog i civilnog sektora.  Učenje je utemeljeno na praktičnom radu i u vrlo malim grupama s individualnim pristupom, što uz zalaganje polaznika može dovesti do odličnih rezultata.”

Obrazovanje o fondovima trend

Što se tiče ostalih zemalja članica Europske unije, obrazovanje o fondovima je trend.

“Ne postoji mnogo znanstveno-obrazovnih institucija na kojima možete pronaći kvalitetne programe, što je slučaj i u našoj regiji”, objašnjava Ariana te nadodaje kako je većina edukacija neformalnog karaktera i odvijaju se u poslovnom sektoru.

“To i je razlog zbog kojega mi i aspiriramo da se nametnemo prvo kao nacionalni, a onda i kao regionalni centar za obrazovanje o ovim pitanjima.”

Foto: privatna arhiva Ariane Vele

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

6 KOMENTARI

 1. Poštovana,

  Radim na poslovima verifikacije sredstava, koja se trebaju povući iz EU fondova (bespovratna sredstva u određenom postotku). Pošto je premali broj djelatnika osposobljenih za tu vrstu posla, na jednog djelatnika dođe prevelik broj projekata (10 i više) koje mora svakodnevno odrađivati pa je nemoguće obaviti sav posao i dostići sve rokove koji su strogo zadani po pravilnicima EU.

  Molio bih Vas da mi odgovorite, koliko projekata može doći po jednom djelatniku prema preporukama EU- zakonodavstva, jer je svakome jasno da se očekivana sredstva neće moći povuči sa premalim brojem ljudi, a djelatnici su usprkos svom velikom trudu dovedeni u stanje nevjerojatnog stresa, jer ne mogu zadovoljiti nerealna očekivanja (probiju zadane rokove).

  Unaprijed se zahvaljujem na vašem brzom i jasnom odgovoru (po mogućnosti mi navedite o kojem se zakonu ili preporuci radi) !

  Puno pozdrava !

  ZORAN

 2. Poštovana!
  Obrtnica sa stažem od 2o g u uredjenju
  interijera
  Zainteresirana sam za Vašu edukaciju
  na području Primorsko goranske županije
  Ukoliko ste zainteresirani za suradnju, javite se!
  U očekivanju Vašeg odgovora zahvaljujem!
  Ingrid Pletenac

 3. Pravnik specijalist za eu fondove + certifikat iz javne nabave sa 5 godina iskustva trazi posao godinu i pol… badava deficitarno zanimanje kad moras imat ujaka u saboru da dobijes posao…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sajam čokolade i kave

Najveći sajam čokolade i kave ponovno u Family mallu

Treću godinu za redom pod pokroviteljstvom Muzeja čokolade Zagreb održavaju se Dani čokolade i kave u Family mallu. Najveći sajam čokolade...
- Advertisment -