COVID-19 zajam za obrtna sredstva – na što mogu računati poduzetnici ?

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je novi program zajmova „COVID-19 zajam za obrtna sredstva“. Prijave su započele 9.12.2020. godine u 08:00 sati i tako je krenula utrka za ukupno 1,3 milijarde kuna, koliko je ovaj put alocirano za tu mjeru. Prijaviti se mogu, kao do sada, mikro, mali i srednji poduzetnici.


Pročitajte više: Što morate imati na umu prije aplikacije za HAMAG-ov COVID-19 zajam?


Kako se prijaviti za zajam za obrtna sredstva?

No novi je uvjet da su prijavitelji aktivno poslovali najmanje 3 mjeseca u 2019. godini. Uvjet je ključan kako bi se dokazao pad prometa u odnosu na prethodnu godinu, a taj mora iznositi najmanje 60% kako bi se poduzetniku odobrio zajam. Drugu kategoriju čine poduzeća koja su zatvorena Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. studenoga 2020. godine.

Maksimalni iznos zajma iznosi 380.000 HRK s rokom korištenja od 6 mjeseci i uz kamatnu stopu od 0,25%.

Odobren zajam može se koristiti za obrtna sredstva, odnosno podmirenje, tekućih troškova (plaće zaposlenika, najam prostora, režije) i troškova prema dobavljačima, uključujući PDV. Sredstva se ne mogu koristiti za refinanciranje postojećih kreditnih obveza/ leasinga, plaćanje obveza nastalih prije 2020. godine i refundaciju prethodno plaćenih obveza.

Poduzetniku može biti odobren samo jedan zajam po programu “COVID-19 zajam za obrtna sredstva” pa ako ste iskoristili prethodne zajmove, ne možete se ponovo prijaviti.

Potencijalni prijavitelji moraju ispuniti još nekoliko uvjeta, jedan o njih se odnosi na uredno podmirivanje zaduženja (dostavlja se dokaz o urednosti otplate svih postojećih zaduženja ) moraju imati minimalno jednu osobu zaposlenu na puno radno vrijeme, uz to sve ne smiju imati neprekidno blokiran žiro račun dulje od 45 dana u posljednjih 6 mjeseci.

Sama prijava je poprilično jednostavna te se sastoji od prijavnog obrasca i skraćenog poslovnog plana te klasičnih privitaka poput bruto bilance, porezne prijave za prethodnu godinu, potvrde o stanju dugovanja. Popis je dostupan na stranicama HAMAG BICRO-a.

Koje su novosti prilikom prijave?

Novost u ovom zajmu je takva da će se nepotpune prijave odbijati, odnosno tijekom obrade neće bit moguća dopuna privitka. Neki prijavitelji nekoliko dana čekaju bruto bilance i potvrde pa znaju poslati zahtjev unaprijed i nadati se dopuni, a kako bi krenula obrada njihovog zahtjeva. Ovaj put to ne smije biti praksa, no svakako treba požuriti s prijavom, obzirom na dosadašnja iskustva.


Pročitajte više: Koje mjere nudi HAMAG-BICRO i kakva su prilika za poduzetnike?


Podsjetimo da je Agencija HAMAG-BICRO od ožujka zaprimila višestruko veći broj zahtjeva u odnosu na prethodne godine. Od pristiglih 7760 zahtjeva, obrađeni su svi zahtjevi za likvidnost, dok je ukupno po svim mjerama obrađeno njih 7535.Od toga je HAMAG-BICRO za 5397 tvrtki odobrio 1,9 milijardi kuna.

Autor: konzultantica Natalia Zielinska, Euro Grant Konzalting

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -